Αντίτυπο του «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας» του Ισαάκ Νεύτωνα, εντοπίστηκε στην Κορσική


Στην ανακάλυψη ενός «θησαυρού» ανεκτίμητης ιστορικής και επιστημονικής σημασίας, προχώρησε μια γυναίκα, υπεύθυνη συντήρησης σε βιβλιοθήκη,  αφού εντόπισε αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «θρυλικού» πλέον βιβλίου, του Ισαάκ Νεύτωνα, «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica» ,(Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας).

Το βιβλίο, που εντοπίστηκε σε βιβλιοθήκη της Κορσικής, συγκαταλέγεται στα πιο σπουδαία βιβλία στην ιστορία των επιστημών και θεωρείται σχεδόν ανέφικτο να αποκτηθεί. Ως παράδειγμα της σπανιότητας, υπενθυμίζεται πως ένα άλλο αντίτυπο του συγκεκριμένου βιβλίου, πουλήθηκε το 2016 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, για 3,7 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη Βανίνα Σιρίνσκι – Σικματόφ, διευθύντρια συντήρησης στη βιβλιοθήκη πολιτιστικής κληρονομιά του Αζαξιό της Γαλλίας, ανακάλυψε μια αναφορά για το συγκεκριμένο βιβλίο, σε ένα χειρόγραφο του ιδρυτή της βιβλιοθήκης, Λουσιέν Βοναπάρτη, του αδελφού δηλαδή του Γάλλου Αυτοκράτορα, Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

«Βρήκα το Άγιο Δισκοπότηρο στο κυρίως δωμάτιο, κρυμμένο στα επάνω ράφια. Το εξώφυλλο έχει μια μικρή ζημιά, αλλά εσωτερικά βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση – αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων μαθηματικών» δήλωσε.
​Στο εν λόγω βιβλίο, που εκδόθηκε στα λατινικά το 1687 και αργότερα μεταφράστηκε στα αγγλικά, ο επιστήμονας περιγράφει τις παρατηρήσεις του για τους νόμους της βαρύτητας, της κίνησης και της οπτικής, καθορίζοντας τα θεμέλια της κλασικής μηχανικής και αναπτύσσοντας γενικές μαθηματικές μεθόδους.

Πηγή: sputniknews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια