Κόψτε τις Δαπάνες για το ΝΑΤΟ … Κάνετε ΜΕΘ


Ασημένιο η χώρα μας στο ματωμένο ΝΑΤΟ που η 70χρονη πορεία του, έχει σημαδευτεί από δεκάδες ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις, απειλές και πραξικοπήματα. Πρώτες σε δαπάνες για το ΝΑΤΟ, ως προς το ΑΕΠ είναι οι ΗΠΑ με 3,39% και ακολουθούν η Ελλάδα με 2,22%.

Πολλές ζωές μπορούν να σωθούν από την φονική πανδημία του κορονοϊού αν αξιοποιηθεί αυτό το τεράστιο ποσό για την δημόσια υγεία του Ελληνικού λαού.

Ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, δεν μπορεί να παρουσιαστεί  ως «φυσικό φαινόμενο» το 2020 να ξεψυχούν άνθρωποι περιμένοντας μέρες να βρεθεί ένα δημόσιο κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Άλλες ,όμως, οι βουλές του Στόλτενμπεργκ, Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, από τον οποίο  ακούστηκαν αυτά τα εξοργιστικά:

«Το ΝΑΤΟ περιορίζει τις στρατιωτικές του ασκήσεις για να αποφύγει περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού, άλλα επιμένει τα κράτη – μέλη του, να τηρήσουν τη δέσμευση του 2% του ΑΕΠ, παρά το οικονομικό σοκ που έχουν υποστεί από την πανδημία του κορονοϊού, υποθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν στο περιορισμό της»

….

«όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα, το έκαναν επειδή ζούμε σε έναν πιο αβέβαιο, πιο απρόβλεπτο κόσμο… αυτό δεν έχει αλλάξει. Ως εκ τούτου, περιμένω από τους συμμάχους να τηρήσουν τη  δέσμευσή τους»

(Όταν, όμως του ζητήθηκε η συνδρομή του για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ήταν ξεκάθαρα «σύμμαχος»: «Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων»… «Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια»).

Όλα αυτά την ώρα που  έχει εξελιχθεί σε ζήτημα ζωής και θανάτου η αναζήτηση κλίνης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για τους ασθενείς εξαιτίας της αναμονής μέχρι να βρεθεί τελικά ελεύθερο κρεβάτι και τα δημόσια νοσοκομεία, με σοβαρή την υποστελέχωση των μονάδων.

Δυστυχώς και αυτή η έλλειψη αναδείχθηκε για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο, όταν στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι η συντριπτική πλειοψηφία των εγκαυματιών δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ εγκαυμάτων, όπως έπρεπε. ΜΕΘ εγκαυμάτων υπάρχει μόνο στο «Θριάσιο».  Χωρίς την ανάπτυξη των Εντατικών δεν μπορεί να σταθεί η διαδικασία μεταμοσχεύσεων,καθώς λόγω του επιπλέον ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται, το «κόστος» ανεβαίνει!

Όταν σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, «κατά μέσο όρο στις ΜΕΘ σώζονται 4 στους 5 οριστικά “χαμένους” από την κλασική ιατρική».

Ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 10% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών ενός νοσοκομείου απαιτείται να είναι Εντατικής Θεραπείας, με τάση αύξησης σε 15 – 20%.

Καμιά πυρκαγιά, καμιά πλημμύρα καμιά  επιδημία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές.

Καλλιόπη Μπουντούρογλου


Πηγή: alt.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια