Σαν Σήμερα 31 Μαρτίου



1833
Ο Τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παραδίδει την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και στον υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ. Οι Οθωμανοί αποχωρούν οριστικά από την Αθήνα.


1889
Γίνεται η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ.


1901
Η εταιρεία Ντέμλερ κατασκευάζει το πρώτο αυτοκίνητο Μερσέντες.


1917
Οι Παρθένοι Νήσοι περιέρχονται στην κυριαρχία των ΗΠΑ, αφού καταβάλλονται 25 εκατομμύρια δολάρια στη Δανία.


1918
Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: Ο στρατός των «εθελοντών» λευκοφρουρών ηττάται στο Αικατερινοντάρ από την επαναστατημένη εργατική τάξη.


1918
Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ η θερινή ώρα


1927
Το υπουργείο Παιδείας καταρτίζει επιτροπή «για την καταπολέμηση του κομμουνισμού εις τα σχολεία». Υπουργός Παιδείας τότε στην οικουμενική κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη ήταν το στέλεχος του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων (του Ιωάννη Μεταξά) Θεολόγος Νικολούδης.


1931
Ιδρύεται η Εργατική Εστία (Οργανισμός Εργατικής Εστίας [ΟΕΕ]).


1946
Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας, με τη χωροφυλακή και ληστοσυμμορίτες να συνεργάζονται για την κατατρομοκράτηση των ψηφοφόρων, μπροστά στα μάτια 1.200 παρατηρητών του ΟΗΕ.


1947
Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδίδεται από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Αρχίζει η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα.


1982
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για τη μουσική επένδυση του φιλμ «Δρόμοι της Φωτιάς» (“Chariots of Fire”), που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.


1995
Στη Ρουμανία, Αιρμπάς της εταιρίας ΤΑΡΟΜ, συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 59 επιβάτες του.




Γεννήσεις



1596
Γεννήθηκε στη La Haye – Touraine ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός, René Descartes (Ρενέ Ντεκάρτ), γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος (Renatus Cartesius), ο οποίος έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του cogito ergo sum – je pense donc je suis «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». 



1685
Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Johann Sebastian Bach).



1732
Γεννήθηκε ο αυστριακός συνθέτης κλασικής μουσικής, Franz Joseph Haydn (Γιόζεφ Χάυδν), ένας από τους σημαντικότερους της κλασικής εποχής της μουσικής.
Θεωρείται ο “πατέρας” της 
συμφωνίας και του κουαρτέτου εγχόρδων




1855
Έρχεται στη ζωή η Алекса́ндра Миха́йловна Коллонта́й, Домонто́вич, (Αλεξάνδρα Κολλοντάι) πρώτη γυναίκα υπουργός στον κόσμο, μέλος του πρώτου Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ, της χώρας που η εργαζόμενη γυναίκα βγήκε στο προσκήνιο της Ιστορίας και της κοινωνικής δράσης, κόντρα στις προλήψεις αιώνων.



1934
Γεννιέται ο Carlo Rubbia (Κάρλο Ρούμπια), σύγχρονος Ιταλός πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματίων, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1984.









Θάνατοι



1727
Πέθανε ο Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος (Sir) Isaac NewtonΙσαάκ Νεύτων (γεννήθηκε 25-Δεκ-1642 / 4-Ιαν-1643)
Θεωρείται 
πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις βασικούς νόμους της κίνησης και το «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά).
Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη 
φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.




1855
Πέθανε η βρετανίδα συγγραφέας, Charlotte Brontë (Σαρλότ Μπροντέ, η μεγαλύτερη από τις Αδελφές Μπροντέ) -γεννήθηκε 21-Απρ-1816.
Έγραψε τα μυθιστορήματα Jane Eyre “Τζέιν Έιρ” (1847), Shirley “Σίρλεϊ” (1849), Villette “Βιλέτ” (1853) και The Professor “Ο Καθηγητής” (1857)




1980
Φεύγει από τη ζωή στην Αριζόνα ο James Cleveland”Jesse Owens (Τζέσε Όουενς), το «μαύρο βέλος» στην καρδιά του φασισμούη κυρίαρχη φυσιογνωμία των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, ταπεινώνοντας το Χίτλερ και την άρια φιλοσοφία των Ναζί με τα χρυσά ολυμπιακά του μετάλλια. Όταν ρωτήθηκε, πως ένιωσε, που ο Χίτλερ αρνήθηκε να τον συγχαρεί επειδή ήταν μαύρος απάντησε ότι, ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Αργότερα για να μπορέσει να ζήσει έγινε επαγγελματίας – «Είχα δόξα, αλλά δεν είχα χρήματα» παραδέχτηκε. Για να βγάλει τα προς το ζην, υποχρεώθηκε να συναγωνιστεί άλογα, σκύλους, ακόμα και με καγκουρό. Προς τιμήν του θα αθλοθετηθεί από το 1981 διεθνές ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο αθλητή του στίβου.



2008
Έφυγε από τη ζωή ο γαλλικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν, σε ηλικία 97 χρόνων, ένας πραγματικά διεθνής σκηνοθέτης, που οδηγήθηκε στην εξορία – λόγω του κοινωνικού περιεχομένου των ταινιών του και της ένταξής του στο ΚΚ ΗΠΑ – από το «κυνήγι των Μαγισσών» της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.





Πηγή: 902.gralt.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια