Σαν Σήμερα 15 Μαρτίου


44 π.X.: Ρωμαίοι Δημοκρατικοί, έχοντας επικεφαλής τον Βρούτο και τον Κάσιο, δολοφονούν στα σκαλοπάτια της Γερουσίας τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα. Η δημοκρατία θα επιζήσει δεκατρία ακόμη χρόνια, μέχρι την ήττα του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας από τον Οκταβιανό το 31 π.Χ.

351: Ο Κωνστάντιος Β' ανακηρύσσει καίσαρα τον ξάδελφό του, Κωνστάντιο Γάλλο, και του δίνει τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

856: Ο Μιχαήλ Γ', αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ανατρέπει την αντιβασιλεία της μητέρας του, αυτοκράτειρας Θεοδώρας (σύζυγος του Θεόφιλου).

1311: Η Καταλανική Εταιρεία νικά τον Γκοτιέ Ε' του Μπριέν και αποκτά τον έλεγχο του Δουκάτου των Αθηνών.

1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος επιστρέφει στην Ισπανία μετά το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.

1820: Το Μέιν γίνεται η 23η πολιτεία των ΗΠΑ.

1838: Η 25η Μαρτίου καθιερώνεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα ως ημέρα εθνικής εορτής.

1892: Στην Αγγλία, ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ.

1905: Οι επαναστάτες στην Κρήτη κηρύσσουν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1907: Εκλέγονται στη Φινλανδία οι πρώτες βουλευτίνες. Είναι 19 και αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους στις 23 Μαΐου.

1917: Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι, παραδίδουν ουσιαστικά την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Οι δυνάμεις αυτές φοβούνταν τον επαναστατικό αναβρασμό που επικρατούσε στις μάζες και ήταν αντίθετοι στη μετατροπή των σοβιέτ σε όργανα της καινούργιας, της επαναστατικής εξουσίας.

Ακολούθως, συγκροτείται Προσωρινή (αστική) κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Γ. Ε. Λβόφ. Οι μπολσεβίκοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταβίβαση αυτή της εξουσίας στην αστική τάξη. Αντιπροσωπείες εργατών διαμαρτύρονταν αδιάκοπα στο Σοβιέτ της Πετρούπολης ζητώντας να πάρει εκείνο όλη την εξουσία στα χέρια του. Αλλά οι αρχηγοί των μενσεβίκων-εσέρων κατόρθωσαν να πείσουν την πλειοψηφία του Σοβιέτ πως η Προσωρινή κυβέρνηση θα ενεργεί κάτω από τον έλεγχό του και θα εκτελεί τη θέληση του λαού.

Ο σχηματισμός της Προσωρινής κυβέρνησης δίπλα στο Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών σήμαινε πως στη Ρωσία είχε δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη περιπλοκή δύο εξουσιών – διαρχία, όπως τη χαρακτήρισε ο Β. Ι. Λένιν («Άπαντα», τ.24, σελ.19). Η πάλη για την εξουσία μεταξύ της εργατικής τάξης και της αστικής θα συνεχίζονταν μέχρι τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση 7 μήνες αργότερα.

1924: Ξεκινά το 2ο Συνέδριο της ΟΚΝΕ, που αποφασίζει την αναδιοργάνωση των πυρήνων και της δράσης της με βάση τους χώρους δουλειάς.

1924: Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

1926: Ο δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αντίπαλο.

1935: Στη Γερμανία, ο υπουργός Προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, απαγορεύει την κυκλοφορία τεσσάρων εφημερίδων του Βερολίνου.

1937: Δημιουργείται η πρώτη τράπεζα αίματος στον κόσμο για μεταγγίσεις στο νοσοκομείο Κουκ Κάουντι, στο Σικάγο των ΗΠΑ.

1939: Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, αν και γνώριζαν για την εισβολή, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ένωση την καταδίκασε απερίφραστα.

Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (Πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι. Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», η Τσεχοσλοβακία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στη Γερμανία εδάφη (τη Σουδητία), που ουσιαστικά την άφηναν έκθετη σε μια ενδεχόμενη επιδρομή. Όπως και έγινε.

Η υπογραφή της Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της λεγόμενης πολιτικής του «κατευνασμού», δηλαδή την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Χίτλερ για επέκταση της Γερμανίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η πολιτική αυτή αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

1941: Η Philippine Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας των Φιλιππίνων, πραγματοποιεί την πρώτη της πτήση από τη Μανίλα καθιστώντας την αεροπορική εταιρεία την πρώτη και παλαιότερη εμπορική αεροπορική εταιρεία στην Ασία που λειτουργεί υπό το αρχικό της όνομα.

1943: Τρίτη μάχη του Χαρκόβου. Οι Γερμανοί ανακαταλαμβάνουν το Χάρκοβο από τα σοβιετικά στρατεύματα.

1943: Αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά, πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1944: Στις 15 - 16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα. Εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες σπίτια λεηλατήθηκαν ή κάηκαν. Σε μια χαράδρα κοντά στην πλατεία της Καλογρέζας δολοφονήθηκαν 22 κομμουνιστές αντιστασιακοί.

1945: Απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

1946: Συνήλθε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοκρατικών Συλλόγων (σύλλογοι που συγκροτήθηκαν στα πλαίσια του ΕΑΜ μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας της Βάρκιζας»). Πήραν μέρος 250 αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα. Το Συνέδριο εξέλεξε 75μελή διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων.

1950: Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (15 - 19/3/1950). Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης υιοθετεί την «Έκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι.

Στην Έκκληση τονίζονταν: «Απαιτούμε την απόλυτη απαγόρευση του ατομικού όπλου, όπλου επίθεσης και μαζικής εξολόθρευσης ανθρώπινων υπάρξεων, και ένα αυστηρό διεθνή έλεγχο για την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Θα θεωρήσουμε σαν εγκληματία πολέμου την κυβέρνηση που πρώτη θα χρησιμοποιούσε το ατομικό όπλο ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα. Καλούμε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης σ’ όλο τον κόσμο να υπογράψουν αυτή την έκκληση».

1955: Ανακοινώνεται από την Ασφάλεια η σύλληψη του Κώστα Λουλέ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλων στελεχών του Κόμματος.

1964:Παντρεύονται στο Μόντρεαλ του Καναδά η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον.

1974: Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, συμμετείχε σε συνωμοσία με σκοπό να καλυφθεί ο ρόλος του Λευκού Οίκου στην παραβίαση των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος (υπόθεση Γουοτεργκέιτ).

1975: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Παρίσι ο μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο Έλληνας μεγιστάνας ήρθε το 1922 ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και έπειτα από λίγο μετανάστευσε στην Αργεντινή. Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε Καλλιρόη προς τιμήν της αδελφής του. Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά-Τίνα και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, ο Ωνάσης και η Τίνα Λιβανού χώρισαν. Πολύ γρήγορα ο Ωνάσης, χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του μύθου όχι μόνο στους οικονομικούς κύκλους της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων.

1989: Παραιτείται από την Κυβέρνηση για λόγους «ευθιξίας», εξαιτίας της ανάμιξής του ονόματός του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ο Μένιος Κουτσόγιωργας.

1990: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται ο πρώτος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης.

1993: Αποστέλλεται με κυβερνητική απόφαση κλιμάκιο των ΜΑΤ στον Υμηττό, προκειμένου να ξηλώσει την κεραία του τηλεοπτικού σταθμού του Βασίλη Λεβεντη «Κανάλι 40».

1995: Τρομοκρατική επίθεση με δύο ρουκέτες σημειώνεται κατά των εγκαταστάσεων του Mega Channel, στην Παιανία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20:30, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές.

1997: Το γκαζάδικο «Ευγενία» γίνεται ενέδρα θανάτου για τους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Ο απολογισμός της τρομακτικής έκρηξης που ταράζει το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου την περιοχή είναι τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες. Το «Ευγενία» σκίστηκε στα δύο από την έκρηξη, ενώ τα κορμιά των θυμάτων είχαν εκτοξευτεί σε απόσταση ακόμη και 100 μέτρων από το πλοίο.

2002: Αποχωρούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις. Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας.

2003: Κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, τα πρώτα πολεμικά πλοία περνούν τη διώρυγα του Σουέζ, ενώ έντονη κινητικότητα υπάρχει και στη Μεσόγειο.

2007: Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία υπογράφουν τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, έπειτα από 14 χρόνια διαπραγματεύσεων.

2011: «Ημέρα της Οργής» στη Συρία, με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ, κάτι που αποτελεί την αρχή του εμφυλίου πολέμου.

2015: Νεκρός εντοπίζεται ο φοιτητής της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης. Ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς στις 6 Φεβρουαρίου και η υπόθεσή του απασχόλησε και απασχολεί το πανελλήνιο.

Γεννήσεις

1353 - Μαργαρίτα Α', βασίλισσα της Δανίας

1564 - Γουλιέλμος Αύγουστος, πρίγκιπας του Χάρμπουργκ

1638 - Σουντσί, Κινέζος αυτοκράτορας

1713 - Νικολά Λουί ντε Λακάιγ, Γάλλος αστρονόμος

1738 - Τσέζαρε Μπεκαρία, ιταλός εγκληματολόγος, οικονομολόγος, δημοσιολόγος και φιλόσοφος, συγγραφέας του μνημειώδους έργου «Περί εγκλημάτων και ποινών», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον ορθολογικό και ουμανιστικό αναπροσανατολισμό των ποινικών επιστημών και τη διαμόρφωση της λεγόμενης «Κλασικής Σχολής» του Ποινικού Δικαίου. (Θαν. 28/11/1794)

1767 - Άντριου Τζάκσον, 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1813 - Τζον Σνόου, άγγλος γιατρός, που εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας. (Θαν. 16/6/1858)

1821 - Γιόζεφ Λόσμιντ, Αυστριακός επιστήμονας

1830 - Τζον Μόρεσμπι, Άγγλος ναυτικός

1830 - Πάουλ Γιόχαν Λούντβιχ φον Χάιζε, Γερμανός συγγραφέας

1851 - Αλέξανδρος Πάλλης, Έλληνας λογοτέχνης

1854 - Έμιλ φον Μπέρινγκ, Γερμανός ιατρός

1857 - Κρίστιαν Μίκελσεν, Νορβηγός πολιτικός

1884 - Άγγελος Σικελιανός, Έλληνας ποιητής. Ο Α. Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων - Καλλιτεχνών και για αυτή τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διετέλεσε επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο. (Θαν. 19/6/1951)

1887 - Μουσταφά Μερλίκα-Κρούγια, Αλβανός πολιτικός

1904 - Τζορτζ Μπρεντ, Ιρλανδός ηθοποιός

1904 - Τζέιμς Πάτρικ Φράνσις Ο'Μάλι, Άγγλος ηθοποιός

1909 - Γεώργιος Μαύρος, Έλληνας πολιτικός

1912 - Λάιτνινγκ Χόπκινς, Αμερικανός μουσικός

1930 - Κώστας Νεστορίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1943 - Φρανκ Βίγκαντ, Γερμανός κολυμβητής

1943 - Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Καναδός σκηνοθέτης

1943 - Άιρον Σέικ, Ιρανός παλαιστής

1944 - Τσι Τσενγκ, Ταϊβανέζα αθλήτρια

1945 - Λουκάς Θάνος, Έλληνας συνθέτης, σκηνοθέτης και χορογράφος

1953 - Κούμπα Ιαλά, πρόεδρος της Γουινέας-Μπισσάου

1955 - Ντι Σνάιντερ, Αμερικανός τραγουδιστής

1957 - Ρότζερ Άλμπερτσεν, Νορβηγός ποδοσφαιριστής

1962 - Τέρενς Τρεντ ντ' Άρμπι, Αμερικανός τραγουδιστής

1975 - Βεσελίν Τοπάλοφ, Βούλγαρος σκακιστής

1983 - Κώστας Καϊμακόγλου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1984 - Κώστας Βασιλειάδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1993 - Πολ Πογκμπά, Γάλλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

44 π.Χ. - Ιούλιος Καίσαρ, Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός (Γεν. 13/7/100 π.Χ.)

493 - Οδόακρος, βασιλιάς της Ιταλίας

752 - Πάπας Ζαχαρίας

931 - Πάπας Στέφανος Ζ'

963 - Ρωμανός Β', Βυζαντινός αυτοκράτορας

1190 - Ισαβέλλα του Αινώ, βασίλισσα της Γαλλίας

1311 - Γεώργιος Α' Γκίζι, τριτημόριος της Εύβοιας, βαρώνος της Χαλανδρίτσας και λόρδος της Τήνου και της Μυκόνου

1311 - Θωμάς Γ' ντ'Οτρεμενκούρ, αυθέντης των Σαλώνων

1311 - Γκοτιέ Ε' του Μπριέν, δούκας των Αθηνών

1311 - Αλβέρτος Παλαβιτσίνι, μαρκήσιος της Βοδονίτσας

1536 - Πάργαλης Ιμπραήμ πασάς, Οθωμανός βεζίρης

1665 - Χριστιανός Λουδοβίκος, δούκας του Μπράουνσβαϊκ-Λίνεμπουργκ

1842 - Λουίτζι Κερουμπίνι, Ιταλός συνθέτης

1914 - Γεώργιος Λαμπάκης, Έλληνας θεολόγος

1921 - Ταλαάτ πασάς, Τούρκος πολιτικός

1937 - Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, Αμερικανός συγγραφέας

1938 - Εκτελείται ο Νικολάι Μπουχάριν. Ο Ν. Μπουχάριν υπήρξε στέλεχος του μπολσεβίκικου κόμματος. Είχε διατελέσει μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και διευθυντής της Πράβδα.

Το 1917 αντιτάχθηκε στη Συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία μαζί με τον Τρότσκι, ενώ υποστήριξε κοινές απόψεις με τον Τρότσκι και στο ζήτημα των συνδικάτων. Γι' αυτές του τις θέσεις δέχτηκε σκληρή πολεμική από το Λένιν. Ο Μπουχάριν αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ (μπ) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην ΚΔ μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία.

Η δεξιά παρέκκλιση καταδικάστηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ) τον Απρίλη του 1929. Διαγράφτηκε από το ΠΚΚ (μπ) το 1937 με απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ για αντικομματική δράση. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της Σοβιετικής εξουσίας. Δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Ο Μπουχάριν αποκαταστάθηκε πολιτικά το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ.

1938 - Αλεξέι Ρίκοφ, Ρώσος πολιτικός

1942 - Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκι, Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας

1945 - Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ, Γάλλος συγγραφέας

1951 - Ιωάννης Σ. Παρασκευόπουλος, Έλληνας αστρονόμος διεθνούς φήμης, του οποίου το όνομα φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης. (Γεν. 20/6/1889)

1959 - Λέστερ Γιανγκ, Αμερικανός μουσικός

1962 - Άρθουρ Χόλι Κόμπτον, Αμερικανός φυσικός

1966 - Σπύρος Περιστέρης, Έλληνας μουσικός

1968 - Ιωάννης Πασαλίδης, Έλληνας πολιτικός, Πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς ΕΔΑ)

1970 - Άρθουρ Αντάμοβ, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας

1970 - Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Κύπριος πολιτικός

1975 - Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας μεγιστάνας (Γεν. 15/1/1906)

1977 - Αντονίνο Ρόκα, Ιταλός παλαιστής

1986 - Παντελής Πρεβελάκης, Έλληνας συγγραφέας

1997 - Βίκτορ Βαζαρελί, Ούγγρος ζωγράφος

2006 - Γεώργιος Ράλλης, Έλληνας πολιτικός

2007 - Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ, Αμερικανός σκηνοθέτης

2013 - Θεόδωρος Κατσίκης, Έλληνας πολιτικός

2017 - Ενρίκε Μορέα, Αργεντινός τενίστας

Πηγή: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια