Περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει - Ξεπερνούν τα 291 χιλιάδες τα κρούσματα


Πάνω από 291.420 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 165 χώρες και περιοχές από την έναρξη της πανδημίας. Τουλάχιστον 12.725 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως χθες Σάββατο στις 21:00 ώρα Ελλάδας.
Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού. Όπως τόνισε, κλείνουν σε όλη την χώρα όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας. Εξήγησε ότι μένουν ανοικτά σούπερ μάρκετ, μαγαζιά τροφίμων και φαρμακεία. Τράπεζες και ταχυδρομεία θα λειτουργούν, όπως και οι δημόσιες μεταφορές. Οι υπόλοιποι τομείς, αν το επιθυμούν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τηλε-εργασία. Όπως ανέφερε τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 3 Απριλίου. Στη χώρα άλλοι 793 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 4.825, ο υψηλότερος παγκοσμίως. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στη χώρα είναι 53.578
Στην Ισπανία καταγράφηκαν 1.326 θάνατοι, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με την Παρασκευή. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε στα 24.926. Η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα που έχει επιβεβαιώσει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα και την Ιταλία και πριν από το Ιράν, αλλά τα στοιχεία αυτά θα σταθμιστούν καθώς βασίζονται στον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν. Η θνησιμότητα φτάνει το 5,3% των κρουσμάτων, με μέγιστο ποσοστό 9% στην περιοχή της Μαδρίτης, την πλέον πληγείσα με το 60% των θανάτων.
Η Γαλλία κατέγραψε 112 θανάτους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο και πλέον ανέρχεται σε 562 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία. Υπήρξαν 14.459 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας. 6.172 άρρωστοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 1.525 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.
Στη Βρετανία ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 233. Σε δηλώσεις που έκανε στην Sunday Telegraph και σε άλλες κυριακάτικες εφημερίδες ο Τζόνσον συνέστησε εκ νέου στους Βρετανούς να μείνουν στα σπίτια τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο παμπ, εστιατορίων, θεάτρων, κινηματογράφων και γυμναστηρίων. Καταστήματα αρχίζουν επίσης να κλείνουν.
Η Κίνα ανακοίνωσε 46 νέα κρούσματα του κορονοϊού, στην τέταρτη συνεχόμενη μέρα αύξησης του αριθμού, με όλα, εκτός από ένα, να ήταν άνθρωποι που έφτασαν από το εξωτερικό μολυσμένοι από τον ιό, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Στην χώρα παρατηρείται μια σταθερή άνοδος των "εισαγόμενων" κρουσμάτων, κυρίως Κινέζοι που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Από την έναρξη της πανδημίας, σε όλη την ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί 81.054 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και 3.261 θάνατοι, ανάμεσά τους έξι χθες Σάββατο. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου ξέσπασε στα τέλη του περασμένου έτους η πανδημία, δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.
Στην Ιαπωνία οι αρχές του νομού Όιτα επιβεβαίωσαν δύο νέα κρούσματα σε ιατρικό κέντρο, με τα οποία ανέρχεται σε 14 ο συνολικός αριθμός τους στις εγκαταστάσεις αυτές. Η Ιαπωνία έχει καταγράψει 1.055 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης της Covid-19 ως σήμερα. Στον επίσημο απολογισμό των κρουσμάτων δεν περιλαμβάνονται τα 712 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο που βρισκόταν σε καραντίνα στα ανοιχτά του Τόκιο τον περασμένο μήνα.
Η Ταϊλάνδη κατέγραψε 188 νέα κρούσματα κορονοϊού, φτάνοντας στα 599, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υγείας. Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων συνδέεται με αυτά που είχαν διαγνωσθεί μεταξύ των παρευρισκομένων σε στάδιο πυγμαχίας. Στην Ταϊλάνδη ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από την νόσο
Η Ινδία ξεκίνησε να εφαρμόζει μια 14ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, όπου 315 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής μολυνθεί από τον ιό.
Στις Φιλιππίνες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως εντόπισε 73 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας σε 380 το συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα. Παράλληλα καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο σε 25 νεκρούς.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε 98 νέα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 8.897.
Η Λαϊκή Δημοκρατική του Κονγκό ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού στην Κινσάσα, ενώ η Ρουάντα, το Κονγκό και η Αγκόλα ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων τους. Η ΛΔ του Κονγκό έχει εντοπίσει συνολικά 23 κρούσματα από τις 10 Μαρτίου. Πέντε ακόμα θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής: Τρεις στη Μπουρκίνα Φάσο, ένας στη Γκαμπόν και ένας στον Μαυρίκιο.
Τα πρώτα δύο κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην Λωρίδα της Γάζας. Δύο Παλαιστίνιοι που είχαν ταξιδέψει στο Πακιστάν και εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό αργά το Σάββατο. Τέθηκαν σε καραντίνα στην Ράφα, την πόλη κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, έπειτα την άφιξή τους την Πέμπτη, τόνισε το υπουργείο.
Στην Αίγυπτο δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας σε 10 τον συνολικό αριθμό των νεκρών.
Στην Κολομβία το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο στη χώρα. Πρόκειται για έναν 58χρονο άνδρα που εργαζόταν ως οδηγός ταξί στην παράκτια πόλη Καρταχένα. Στην Κολομβία έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 210 κρούσματα. Σε όλη την χώρα θα επιβληθεί από την Τρίτη το βράδυ καραντίνα.
Στην Αργεντινή οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής 158 κρούσματα μόλυνσης και τέσσερις θανάτους.
Στη Βολιβία οι προγραμματισμένες για τις 3 Μαΐου προεδρικές εκλογές, αναβάλλονται λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP)

Πηγή: 902.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια