Σαν Σήμερα 10 Μαρτίου


1629: Ο Κάρολος Α' της Αγγλίας διαλύει το Κοινοβούλιο της Αγγλίας, ξεκινώντας μία 11ετή περίοδο απολυταρχίας.

1804: Στο Σαιντ Λούις, πραγματοποιείται επίσημη τελετή για τη μεταβίβαση της κυριότητας της περιοχής της Λουιζιάνας από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1829: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους είναι κληρονομική μοναρχία, δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.

1846: Θεμελιώνεται το «Αρσάκειο Μέγαρο» στην Αθήνα, σε σχέδια του Λύσανδρου Καυτατζόγλου και με δαπάνες του Απόστολου Αρσάκη.

1848: Η Γερουσία των ΗΠΑ επικυρώνει τη Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο, με την οποία λήγει ο Αμερικανικό-Μεξικανικός Πόλεμος.

1862: Οι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο χαρτονόμισμα της χώρας.

1876: Πραγματοποιείται η πρώτη επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καλεί τον βοηθό του, που βρίσκεται σε παράπλευρο δωμάτιο, μέσω της πρώτης συσκευής μεταφοράς ήχου.

1896: Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κερδίζει τον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο, με 3 ώρες και 18 λεπτά, κατά τη διάρκεια των Α' Πανελληνίων Αγώνων Στίβου.

1898: Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της στρατιωτικής ήττας του 1897, επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ), με τη μορφή …«οικονομικής βοήθειας».

Η οικονομική «βοήθεια», που προσέφεραν με το δάνειό τους οι ξένοι τραπεζίτες στην Ελλάδα, συνοδεύτηκε με σκληρούς πολιτικούς όρους και φυσικά την παραχώρηση του δικαιώματος στους ξένους να επεμβαίνουν στην ελληνική οικονομία. Ο έλεγχος των δημόσιων προσόδων και η «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών εξασφάλιζαν για τους ξένους ομολογιούχους την τακτική είσπραξη των τοκοχρεολυσίων (των δανείων), ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μη καταβολής τους.

1905: Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγα χρόνια αργότερα (1913).

1910: Καταργείται η δουλοπαροικία στην Κίνα.

1920: Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο περί αυτοδιακυβέρνησης, που χωρίζει την Ιρλανδία σε δύο ημιανεξάρτητες περιοχές.

1922: Συλλαμβάνεται στην Ινδία ο Μαχάτμα Γκάντι, κατηγορούμενος για ανταρσία, και θα καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκισης, για να απελευθερωθεί μετά από σχεδόν δύο χρόνια για μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.

1923: Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στο Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ'» βυθίζεται κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.

1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, όταν τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς αποφασίζουν σε μία ιστορική συνέλευση τη διάλυση των σωματείων και την ίδρυση νέου.

1926: Στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρος, εισηγείται το θεσμό του πολιτικού γάμου. Αντίθετος με την ιδέα δηλώνει ο πρωθυπουργός, Θεόδωρος Πάγκαλος, που κυβερνά δικτατορικά.

1927: Οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας κατεβαίνουν σε γενική απεργία και διαδήλωση κατά της άρσης του ενοικιοστασίου. Τμήματα στρατού και χωροφυλακής κινητοποιούνται και χτυπούν τους διαδηλωτές. Στη διάρκεια των συγκρούσεων, δύο απεργοί σκοτώνονται και πολλοί τραυματίζονται.

1932: Δημοσιεύονται στο «Νέο Ριζοσπάστη» οι Θέσεις του ΚΚΕ «για την πάλη μας κατά του πολέμου και κατά του κινδύνου επέμβασης ενάντια στην ΕΣΣΔ»

1933: Σεισμός στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σκοτώνει 115 άτομα και προκαλεί ζημιές περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

1933: Ορκίζεται στην Αθήνα η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.

1939: Συνέρχεται στη Μόσχα το 18ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο εκτίμησε την νέα οικονομική κρίση που είχε εκδηλωθεί στις καπιταλιστικές χώρες και την όξυνση της πάλης μεταξύ τους για τις αγορές, τις πηγές πρώτων υλών και το ξαναμοίρασμα του κόσμου. «Στην ημερήσια διάταξη μπήκε το ζήτημα του νέου ξαναμοιράσματος του κόσμο με πόλεμο», τονίζονταν στον Απολογισμό της ΚΕ, που προσδιορίζοντας το περιεχόμενό του, υπογράμμισε στη συνέχεια: «Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος έγινε γεγονός».

Τέλος, το Συνέδριο ενέκρινε το τρίτο 5χρονο πλάνο, που προέβλεπε διπλασιασμό της συνολικής παραγωγής και τη δημιουργία στις ανατολικές περιοχές της χώρας ισχυρών βιομηχανικών βάσεων και περιοχών αγροτικής παραγωγής. Ο Ι. Β. Στάλιν, από το βήμα του Συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όπως βλέπετε, έχουμε τώρα ένα εντελώς νέο, σοσιαλιστικό κράτος, ένα χωρίς ιστορικό προηγούμενο κράτος, που διαφέρει σημαντικά στη μορφή και στις λειτουργίες από το σοσιαλιστικό κράτος της πρώτης φάσης. Αλλά η ανάπτυξη δεν μπορεί να σταματήσει εκεί. Προχωράμε εμπρός, προς τον κομμουνισμό. Θα παραμείνει το κράτος μας και στην περίοδο του κομμουνισμού; Ναι, θα παραμείνει, αν η καπιταλιστική περικύκλωση δεν έχει εξαλειφθεί, και αν ο κίνδυνος εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης δεν εκμηδενιστεί, αν και φυσικά, οι μορφές του κράτους μας θα αλλάξουν ξανά σε συμφωνία με την αλλαγή στην κατάσταση στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Όχι, δεν θα παραμείνει και θα απονεκρωθεί αν η καπιταλιστική περικύκλωση εξαλειφθεί και αντικατασταθεί από μια σοσιαλιστική περικύκλωση». (Ι. Β. Στάλιν, Αναφορά στο 18ο συνέδριο του ΠΚΚ (μπ) για το έργο της Κεντρικής Επιτροπής, 10-3-1939)

1944: Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού».

1945: Εκατοντάδες αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανελέητα επί δύο μέρες το Τόκιο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία άμαχοι.

1946: Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του «Παναθηναϊκού» και διαδηλώνουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο κομμουνιστής νεοεκλεγείς ΓΓ της ΓΣΕΕ Μήτσος Παπαρήγας, καθώς και αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του 8ου Πανελλαδικού Εργατικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που έληξε τις εργασίας του δύο μέρες πριν με συντριπτική νίκη των ταξικών δυνάμεων.

1952: Ο Φουλχένσιο Μπατίστα ηγείται επιτυχημένου πραξικοπήματος στην Κούβα και ορίζει τον εαυτό του ως «προσωρινό πρόεδρο». Λίγα χρόνια αργότερα θα εγκαταλείψει τη χώρα ως απόρροια της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης (1/1/1959).

1956: Σε Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται μεγάλες σε όγκο και μαχητικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.

1959: Περίπου 300.000 Θιβετιανοί περιστοιχίζουν το παλάτι του Δαλάι Λάμα, φοβούμενοι απόπειρα απαγωγής του από την Κίνα.

1969: Δικαστήριο του Μέμφις των ΗΠΑ βρίσκει ένοχο για την δολοφονία του μαύρου ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον Τζέιμς Ερλ Ρέι και τον καταδικάζει σε θάνατο.

1971: Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι κερδίζει τις εκλογές.

1977: Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τους δακτύλιους του Ουρανού.

1978: Απαγορεύονται με νόμο στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

1982: Πραγματοποιείται ευθυγράμμιση (σύνοδος) των εννέα πλανητών του Ηλιακού Συστήματος.

1994: Κηδεύεται με τιμές Πρωθυπουργού η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

2015: Την ομόθυμη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων συγκεντρώνει η πρόταση της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

2017: Μετά από μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικυρώνει ομόφωνα την καθαίρεση της προέδρου της χώρας, Παρκ Γκουν-χιέ.

Γεννήσεις

1415 - Βασίλειος Β', μέγας πρίγκιπας της Μόσχας

1452 - Φερδινάνδος Β', βασιλιάς της Αραγωνίας

1503 - Φερδινάνδος Α', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1604 - Γιόχαν Ρούντολφ Γκλάουμπερ, Γερμανός χημικός

1628 - Μαρτσέλο Μαλπίγκι, Ιταλός ιατρός

1787 - Ουίλιαμ Έτι, Άγγλος ζωγράφος

1845 - Αλέξανδρος Γ', τσάρος της Ρωσίας

1867 - Εκτόρ Γκιμάρ, Γάλλος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής

1900 - Παντελής Πουλιόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών και Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924.

Κατόπιν συγκροτεί και ηγείται φραξιονιστικής ομάδας («Λικβινταριστές»), ενώ συνδέεται με τον τροτσκισμό. Έπειτα από έντονη εσωκομματική διαπάλη, διαγράφεται από το Κόμμα το 1927.Το 1934 η ομάδα Πουλιόπουλου ενώνεται με μια άλλη ομάδα που έχει διασπαστεί από τους Αρχειομαρξιστές και συγκροτεί την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ).

Το 1938 συνελήφθη από τη μεταξική δικτατορία και το 1943 (6/6/43) εκτελέστηκε από τις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής στο Νεζερό.

1905 - Ρίτσαρντ Χάιντεν, Άγγλος ηθοποιός

1915 - Χάρι Μπερτόια, Ιταλός καλλιτέχνης

1920 - Μπορίς Βιάν, Γάλλος συγγραφέας και μουσικός

1937 - Μέτσο Τζεμαλή, Έλληνας μουφτής

1938 - Ιερώνυμος Β', αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

1939 - Ιρίνα Πρες, Σοβιετική αθλήτρια

1940 - Τσακ Νόρις, Αμερικανός ηθοποιός

1952 - Μόργκαν Τσβανγκιράι, πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε

1957 - Οσάμα μπιν Λάντεν, Σαουδάραβας τρομοκράτης

1957 - Χανς Πέτερ Φρίντριχ, Γερμανός πολιτικός

1958 - Σάρον Στόουν, Αμερικανίδα ηθοποιός

1964 - Εδουάρδος, Κόμης του Ουέσεξ

1969 - Νάσος Γαλακτερός, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1972 - Timbaland (κατά κόσμον Τίμοθυ Ζ. Μόσλι), Αμερικανός ράπερ

1973 - Εύα Χερτζίγκοβα, Τσέχα ηθοποιός και μοντέλο

1977 - Ρόμπιν Θικ, Αμερικανός τραγουδιστής

1981 - Σαμουέλ Ετό, Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής

1981 - Ευθύμης Κουλουχέρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1987 - Κώστας Δουβαλίδης, Έλληνας αθλητής

1988 - Ιβάν Ράκιτιτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

483 - Πάπας Σιμπλίκιος

1826 - Ιωάννης ΣΤ', βασιλιάς της Πορτογαλίας

1832 - Μούτσιο Κλεμέντι, Ιταλός συνθέτης

1855 - Κάρλος Μαρία κόμης της Μολίνα, πρίγκιπας της Ισπανίας

1861 - Ταράς Σεβτσένκο, Ουκρανός ποιητής

1927 - Σπυρίδων Δεβιάζης, Έλληνας ιστορικός

1937 - Γιεβγκένι Ζαμιάτιν, Ρώσος συγγραφέας

1940 - Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, Ρώσος συγγραφέας

1942 - Πεθαίνει ο ποιητής Γιάννης Γρυπάρης. Η ποίησή του εισήγαγε τις απόψεις της σχολής του ρεαλισμού, που τότε κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Η πιο γνωστή από τις ποιητικές του συλλογές είναι αυτή που φέρει το τίτλο «Σκαραβαίοι και τερακότες» και εκδόθηκε το 1919.

Ο Γρυπάρης ξεχώρισε επίσης για τις μεταφράσεις των αρχαίων κλασικών (Αισχύλου και Σοφοκλή), που εξακολουθούν να θεωρούνται ως τις μέρες μας αξεπέραστες αισθητικά. Ο Γρυπάρης υπήρξε από τους ένθερμους υποστηρικτές της δημοτικής γλώσσας, στην οποία και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του.

1966 - Φριτς Φρέντερικ Ζερνίκε, Ολλανδός φυσικός

1967 - Πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης. Τη δεκαετία του 1930 μετείχε με τον Μάρκο Βαμβακάρη στη ρεμπέτικη κομπανία «Η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς».

Το 1933 ο Γιώργος Μπάτης κάνει τις πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν άφησε μεγάλη δισκογραφία (μόλις 17 τραγούδια), καθώς όπως πολλοί μεγάλοι συνθέτες της εποχής σταμάτησε να ηχογραφεί το 1937 αρνούμενος να υποβάλλεται στην λογοκρισία της μεταξικής δικτατορίας.

1970 - Βασίλης Αυλωνίτης, Έλληνας ηθοποιός (Γεν. 1/1/1904)

1970 - Κωνσταντίνος Βοβολίνης, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός

1973 - Τάκης Γεωργίου, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός

1976 - Δημήτριος Μπαμπάκος, Έλληνας νομικός και πολιτικός

1981 - Δημήτριος Μακρής, Έλληνας πολιτικός

1983 - Κώστας Κροντηράς, Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης

1985 - Κονσταντίν Τσερνιένκο, Σοβιετικός πολιτικός

1986 - Ρέι Μιλάντ, Ουαλός ηθοποιός

1992 - Γιώργος Ζαμπέτας, Έλληνας συνθέτης (Γεν. 25/1/1925)

1997 - Ζήσης Σκάρος, Έλληνας λογοτέχνης

2000 - Ανδρέας Γαζής, Έλληνας νομικός

2004 - Ρένος Αποστολίδης, Έλληνας συγγραφέας

2008 - Μιχάλης Ζαμπέτας, Έλληνας συνθέτης

2008 - Βαγγέλης Καζάν, Έλληνας ηθοποιός

2012 - Νίκος Δαδινόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

2012 - Δόμνα Σαμίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια (Γεν. 12/10/1928)

2016 - Κώστας Κουτσομύτης, Έλληνας σκηνοθέτης

Πηγή: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια