Επαφές της αμερικανικής πρεσβείας με εταιρείες για την απόκτηση λιμανιών


Τις λεπτομέρειες για να περάσουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου στα χέρια των «εκλεκτών» των ΗΠΑ καθορίζει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σε επαφές που έχει με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και της Τοπικής Διοίκησης.

Την πύλη της πρεσβείας των ΗΠΑ πέρασε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Goldair» Kαλλίνικος Καλλίνικος και ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων Βασίλης Μαγκλάρας και συναντήθηκαν με τον Τζέφρι Πάϊατ, που έχει δηλώσει ότι λιμάνια της Ελλάδας είναι κρίσιμη σημασίας για την μεταφορά αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η «Goldair» μαζί με τον αμερικανικό όμιλο «SSA Marine» και τον επενδυτικό οίκο «Black Summit Financial Group» θα είναι το ελληνοαμερικανικό σχήμα που θα διεκδικήσει στους επικείμενους διαγωνισμούς τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου. Σε δήλωσή του, ο Κ. Καλλίνικος ανέφερε πως «η συνεργασία του ομίλου μας με πολυεθνικές επιχειρήσεις υψηλού κύρους αμερικανικών συμφερόντων, προκειμένου να συμμετέχουμε ως κοινοπρακτικό σχήμα στις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις των Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Βόλου, συνιστά για εμάς στρατηγικό στόχο».

Στην Καβάλα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έγινε συνάντηση του Δημάρχου της πόλης με τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον οικονομικό σύμβουλο της πρεσβείας, καθώς και από έναν εκπρόσωπο τράπεζας των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε συζήτηση για το λιμάνι και για την αποθήκη φυσικού αερίου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας επισημαίνει τους κινδύνους από την μετατροπή του λιμανιών σε ορμητήριο για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και επισημαίνει πως «όλοι οι προηγούμενοι "επενδυτές" είτε έφυγαν και άφησαν τα κουφάρια τους, γιατί βρήκαν αλλού πώς να αυγατίσουν τα κέρδη τους (Βουλγαρία, Σκόπια, Ασιατικές χώρες κ.α), είτε θησαυρίζουν, αφήνοντας τους εργαζόμενους να βουλιάζουν στη φτώχεια. Αυτό θα κάνουν και οι σημερινοί "επενδυτές"».

Πηγή: 902

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια