Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα


Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο αντιασφαλιστικό σχέδιο νόμου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από εργαζόμενους και συνδικάτα ως νομοσχέδιο Κατρούγκαλου - Βρούτση, καθώς διατηρεί και θωρακίζει όλες τις αντιλαϊκές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Την ανακοίνωση για την κατάθεση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μέσω δήλωσης στο ΑΠΕ. Όπως με κάθε ανάλογη αντιδραστική «μεταρρύθμιση», επιστράτευσε τα συνηθισμένα παραπλανητικά συνθήματα περί της διασφάλισης της «βιωσιμότητας» του συστήματος και προσπάθησε να δώσει επιστημονικοφανή χαρακτήρα στις νέες ανατροπές. 
Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, η νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη «για πρώτη φορά θα συνοδεύεται από δύο επιστημονικές και απόλυτα τεκμηριωμένες μελέτες». Η πρώτη θα είναι η αναλογιστική μελέτη, «η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070 και τη διασφάλιση όλων των συντάξεων, μέχρι τότε» και η δεύτερη θα είναι η «ειδική επιστημονική μελέτη επάρκειας των συντάξεων» που έχει εκπονήσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο υπουργός Εργασίας επιστράτευσε μια σειρά από ασύστολα ψεύδη, όπως ότι το νομοσχέδιο «αφήνει στο παρελθόν το νόμο Κατρούγκαλου» και ότι «είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις», αλλά «θα έχει αυξήσεις».
Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο της ΝΔ θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου, διατηρώντας όλες τις περικοπές που αυτός έφερε, όπως και τη διάσπαση της σύνταξης σε «εθνική» και ανταποδοτική, όπου το κράτος θα εγγυάται μόνο για το τμήμα της «εθνικής» σύνταξης. Παράλληλα, διατηρεί όλες τις περικοπές που έγιναν από το 2010 στις συντάξεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ, καθώς και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πρόθεση της ΝΔ να ενισχύσει τον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, οδηγούν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο ο εργαζόμενος θα ξέρει τι εισφορές θα καταβάλει, αλλά δεν θα γνωρίζει τι σύνταξη θα πάρει.

Πηγή: 902

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια