«Είμαστε ΝΑΤΟ» δηλώνει η Άγκυρα, που «δεν είναι ικανοποιημένη» από τις συνομιλίες με τη Ρωσία


Τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ εξέφρασε -για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό- η Άγκυρα, την ώρα που ανακοινώνει ότι οι τουρκο-ρωσικές συνομιλίες, που αποσκοπούν στην παύση της κλιμάκωσης της έντασης στη βορειοδυτική Συρία, δεν έχουν παράξει μέχρι στιγμής τίποτα «ικανοποιητικό».

«Κανένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων τερματίστηκαν χτες στη Μόσχα, έπειτα από έναν πρώτο γύρο αποτυχημένων συνομιλιών στην τουρκική πρωτεύουσα την περασμένη βδομάδα. «Δεν αποδεχτήκαμε ένα έγγραφο και έναν χάρτη που μας παρουσίασαν», τόνισε ο Καλίν, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επέμεινε ότι η Άγκυρα ζήτησε την απόσυρση των συριακών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές της επαρχίας αυτής, όπου η πρόσφατη προώθηση του στρατού της Συρίας οδήγησε στην περικύκλωση των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Αποκλείεται να μεταφέρουμε τα φυλάκια παρατήρησης», προειδοποίησε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις» στο Ιντλίμπ, όπως κάνει εδώ και αρκετές βδομάδες. Παράλληλα, είπε ότι η Τουρκία θα ανταποδώσει «με τη μέγιστη αποφασιστικότητα» οποιαδήποτε νέα επίθεση στις δυνάμεις της στην περιοχή αυτή.

Η ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της ΤουρκίαςΗ ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας
Λίγη ώρα μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο «Twitter», την τουρκική έκδοση της αφίσας της καμπάνιας του ΝΑΤΟ, με σύνθημα «Είμαστε ΝΑΤΟ».

Είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό υπουργείο αναρτά μία σαφή έκφραση αφοσίωσης στη λυκοσυμμαχία, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τους σχεδιασμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων «S-400», έχουν οξύνει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου και η χρονική στιγμή που η Άγκυρα επιλέγει να ανανεώσει τους όρκους πίστης στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη καμπάνια του ΝΑΤΟ αποσκοπεί να αναδείξει την ενότητα των χωρών - μελών του και να «διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια» απέναντι στους «επιθετικούς σχεδιασμούς της Ρωσίας», την ώρα που πληθαίνουν οι δηλώσεις για την ανάγκη η Άγκυρα να γυρίσει την πλάτη της στη Μόσχα.

Πηγή: 902

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια