Τα 99 μυστικά της Ελλάδας - Σκιάδι, Κίμωλος


Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος», υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι το ονομάζουν «Σκιάδι».

Ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα: αγκαλιάζει τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού (Ελληνικά, Μαυροσπήλια, Αθηνιάς) κι ένα μεγάλο μέρος της Μήλου.

Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του.

Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου.

Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας που ονομάζεται «απορρίνηση» είναι, η βάση να «τρώγεται» και να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή που, είναι πιο σκληρή, παραμένει σχεδόν άθικτη.

Για να φτάσετε στο Σκιάδι, υπάρχει ένας κυκλικός δρόμος που αρχίζει και τελειώνει στο Χωριό. Μπορείτε να ακολουθήσετε με αυτοκίνητο τη διαδρομή: Χωριό – Λεμπούνια – Ξέβρη – Προφήτης Ηλίας (ο έξω) - Προφήτης Ηλίας (ο μέσα). Μεταξύ των δύο εκκλησιών, αφήνετε το αυτοκίνητο και για 30 – 35 λεπτά, συνεχίζετε με τα πόδια, στο σημασμένο με βέλη παραδοσιακό μονοπάτι. Αν κάνετε όλη τη διαδρομή με πεζοπορία, ο χρόνος είναι 70 – 90 λεπτά.

Μια άλλη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε με αυτοκίνητο είναι Χωριό – Άγιος Μηνάς (το μοναδικό τμήμα της κυκλικής διαδρομής με άσφαλτο), μετά την εκκλησία αριστερά προς ΧΥΤΑ, συνεχίζετε όπως σας οδηγεί ο δρόμος, προσπερνάτε τον Προφήτη Ηλία (το μέσα) μέχρι να συναντήσετε το μονοπάτι που αναφέρεται στην άλλη διαδρομή.

Για τη μοναδικότητά του το Σκιάδι περιλαμβάνεται στον Άτλαντα γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου και κάθε καλοκαίρι δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Γεωμορφές όμως υπάρχουν κι αλλού στην Κίμωλο όπως τα Ασπράγκρεμνα στα Μαυροσπήλια, ο ελέφαντας στο Ρέμα, οι ροζ πυραμίδες στην παραλία του Φάρου της Πολυαίγου.

Πηγή: newsbeast.grkimolos.grgokimolos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια