24 Φεβρουαρίου 1981 - Ο σεισμός στις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό


Βράδυ 24ης Φεβρουαρίου 1981. Στην Αθήνα επικρατεί κρύο, αλλά όλα κυλούν σε κανονικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι βλέπουν στην ΕΡΤ το «Φως του Αυγερινού». Ηταν επιτυχημένη διασκευή του ομώνυμου έργου του Αλέξη Πάρνη, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου με πρωταγωνιστές τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ (στον ρόλο του Λουκή), την Κοραλία Καράντη (στον ρόλο της Φιλιώς), τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την Τζένη Ρουσσέα, την Εύα Κοταμανίδου και άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς που συγκινούσαν όλη την Ελλάδα σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και δορυφορικά κανάλια. Ώσπου λίγο πριν τις 11, ένας υπόκωφος θόρυβος τρομάζει την πόλη και τη γη συγκλονίζει για περίπου 10 δευτερόλεπτα μια ισχυρή σεισμική δόνηση.


Επίκεντρο είναι οι Αλκυονίδες Νήσοι στον Κορινθιακό Κόλπο. Το μέγεθος του σεισμού 6,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα, προκαλώντας αρκετές ζημιές σε κτίρια και πανικό στον κόσμο, ο οποίος διανυκτερεύει σε αυτοκίνητα, πάρκα ή ακόμη και στις νησίδες κεντρικών λεωφόρων. Τον πανικό επέτεινε αρχικά η διακοπή ρεύματος που ακολούθησε της δόνησης και η οποία «νέκρωσε» ακόμη και τη Βουλή, στην οποία γινόταν συνεδρίαση.


«Το Φως του Αυγερινού» διακόπηκε και από την τηλεόραση γίνονταν εκκλήσεις στους πολίτες να μη μένουν στα σπίτια τους. Ο δημοσιογράφος Κώστας Χούντας ανακοινώνει την παράταση του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης και δίνει οδηγίες στους πολίτες. Αντισεισμικό πλάνο δεν υπήρχε, οι πολίτες ήταν απροετοίμαστοι και οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τι σημαίνει σεισμός. Βέβαια κάποιοι είχαν ζήσει τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978 αλλά η Αθήνα είχε να «κουνηθεί» από 20 Ιουλίου 1938 όταν είχαν γίνει 6 Ρίχτερ στον Ωρωπό με 18 νεκρούς και τα 6,3 Ρίχτερ στην Κόρινθο στις 22 Απριλίου 1928 που ισοπέδωσε την πόλη και προκάλεσε πολλές ζημιές σε σπίτια στην Αθήνα και τον Πειραιά.


Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.

Με το πρώτο φως της ημέρας η κρατική τηλεόραση μεταδίδει τα νέα αλλά και κάποιες εικόνες βιβλικής καταστροφής από το Λουτράκι, την Περαχώρα, τους Αγίους Θεοδώρους, την Κινέτα, τα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τον Ασπρόπυργο. Η Περαχώρα της Κορινθίας είχε σχεδόν ισοπεδωθεί, το 10% των σπιτιών των Μεγάρων δεν ήταν πλέον κατοικήσιμα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές, καταγράφονται σε Βοιωτία και Κορινθία, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Περαχώρα, Λουτράκι, Βραχάτι, Κιάτο, Κινέττα, Πλαταιές και Καπαρέλλι σχεδόν εξαφανίζονται από το χάρτη, ενώ η χειμερινή περίοδος έχει καθοριστική σημασία για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, καθώς καταρρέουν δύο ξενοδοχεία σε Λουτράκι και Βραχάτι, τα οποία ήταν γεμάτα από τουρίστες το καλοκαίρι. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και στην Κόρινθο.

Ένας ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ αποτελειώνει ό,τι είχε απομείνει στις περιοχές αυτές τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, ενώ οι δονήσεις συνεχίζονται για αρκετές εβδομάδες, με μεγαλύτερη αυτή την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01, με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο λίγο ανατολικότερα, ο οποίος έδωσε την χαριστική βολή στο χωριό Καπαρέλι Βοιωτίας και στις Πλαταιές και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Ανθούπολη Περιστερίου λόγω των ιδιομορφιών στο υπέδαφος της περιοχής από την ύπαρξη παλιών ορυχείων άνθρακα.


20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (αρκετοί από αυτούς από καρδιακές προσβολές και ανθρώπους που πήδηξαν από μπαλκόνια και ταράτσες) και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Περισσότερα από 22.500 σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 60.000 υπέστησαν μεγάλες ή μικρότερες ζημιές. Παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές φαινόμενα ρευστοποίησης, καταρρεύσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας.

Στις αρχές Μαρτίου 1981 ανακοινώθηκε η ίδρυση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.) που είχε αρχίσει να σχεδιάζεται μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978. Υπολογίζεται ότι ως τις 3/12/1983, δόθηκαν 60 δισεκατομμύρια δραχμές για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.

Πηγή: reader.grethnos.groasp.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια