Σαν Σήμερα 22 Φεβρουαρίου


1371: Ο Ροβέρτος Β' γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας ξεκινώντας τη δυναστεία των Στιούαρτ.


1630: Ο Ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους Βρετανούς αποίκους το ποπ κορν.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

1822: Η Νάουσα υψώνει τη σημαία της Επανάστασης. Παρά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της, υπέρτερες οθωμανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν τη Νάουσα στις 13 Απριλίου, προχωρώντας σε σφαγές.

Για την συνεισφορά της στον Αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η Νάουσα είναι η μόνη πόλη που φέρει τον τίτλο «ηρωική», με Βασιλικό Διάταγμα του 1955.

1848: Ξεσπά η «Φεβρουαριανή Επανάσταση» στη Γαλλία, που οδήγησε στη διάλυση της Ιουλιανής Μοναρχίας και στην εγκαθίδρυση της Δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας. Η απαγόρευση ενός συμποσίου στο Παρίσι με θέμα την «καθολική ψηφοφορία» προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις, που μετατρέπονται σε επαναστατική εξέγερση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ανατροπή της λεγόμενης «Ιουλιανής μοναρχίας». Τα γεγονότα στο Παρίσι λειτουργούν σαν σπινθήρας για το ξέσπασμα εξεγέρσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

1862: Ο Τζέφερσον Ντέιβις ορκίζεται επίσημα για εξαετή θητεία ως πρόεδρος των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής στο Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια). Είχε ορκιστεί ως μεταβατικός πρόεδρος στις 18 Φεβρουαρίου του 1861.

1889: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκρόβερ Κλίβελαντ, υπογράφει νομοσχέδιο με το οποίο η Βόρεια Ντακότα, η Νότια Ντακότα, η Μοντάνα και η Ουάσινγκτον γίνονται πολιτείες των ΗΠΑ.

1904: Το Ηνωμένο Βασίλειο πωλεί στην Αργεντινή μετεωρολογικό σταθμό στις Νότιες Ορκάδες. Στη συνέχεια, τα νησιά θα αξιωθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1908.

1907: Το πρώτο ταξί, εφοδιασμένο με ταξίμετρο, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του Λονδίνου.

1913: Στο Μεξικό, ο στρατός δολοφονεί τον πρόεδρο Φρανσίσκο Μαδέρο και τον αντιπρόεδρο Πίνο Σουάρες.

1917: Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία, που θα οδηγήσουν στη «Φεβρουαριανή Επανάσταση» και στο τέλος της κυριαρχίας των Τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β'.

1920: Οι εργαζόμενοι του Μουρμάνσκ εξεγείρονται κατά των λευκοφρουρών και ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει τον Αρχάγγελο, ολοκληρώνοντας έτσι την απελευθέρωση της βόρειας περιοχής με την ήττα των δυνάμεων της αντεπανάστασης και την εκδίωξη των στρατευμάτων της Αντάντ.

1921: Στη διάσκεψη των σοσιαλιστικών κομμάτων 11 χωρών στη Βιέννη (22-27/2/1921) ιδρύεται η Διεθνής Εργατική Ένωση των σοσιαλιστικών κομμάτων (γνωστή και ως 2½ Διεθνής).

Το 1923, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου – αντίβαρου στην 3η Κομμουνιστική Διεθνή, θα ενωθεί με την ανασυγκροτημένη 2η Διεθνή συγκροτώντας την Σοσιαλιστική Διεθνή.

1921: Συγκροτείται με πρόταση του Β. Ι. Λένιν, η Κρατική Επιτροπή Σχεδίου (η ΓΚΟΣΠΛΑΝ)

1931: Δημοσιεύεται στο Ριζοσπάστη επιστολή των σιδηροδρομικών της ΕΣΣΔ προς τους Έλληνες συναδέλφους τους, όπου περιγράφουν τις κατακτήσεις τους και ζητούν επαφή μαζί τους.

1932: Ο Αδόλφος Χίτλερ θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Γερμανία.

1940: Ενθρονίζεται στο Θιβέτ ο νέος πεντάχρονος Δαλάι Λάμα.

1943: Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρη την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μια μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ) ξεκινά η απεργία των μαθητών με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τ’ αδέλφια τους από τις δυνάμεις κατοχής που επιδίωκαν, με κάθε μέσο, να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσια τους στη Γερμανία, ώστε να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αποχή των μαθητών πέτυχε 100% και συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες. Το κατοχικό υπουργείο Παιδείας βλέποντας ότι δεν μπορεί με κανένα μέτρο (απειλές, τρομοκρατία κλπ.) να κάμψει τους μαθητές αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία «επ’ αόριστον». Οι μαθητές απαντούν με μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις του λαού και στις 25 Φλεβάρη θα έχουν τον πρώτο τους νεκρό που έπεσε από τις σφαίρες του κατακτητή, τον επονίτη μαθητή του 5ου Γυμνασίου Αθηνών Γιάννη Δρακόπουλο. Την επομένη έγιναν διαδηλώσεις μαθητών που καταδίκαζαν τη δολοφονία, το φασισμό και τα σχέδια για επιστράτευση, ενώ οι επονίτισσες μαθήτριες πήγαν συντεταγμένες στο σπίτι του νεκρού συντρόφου τους, στην οδό Ερεσού την οποία και μετονόμασαν σε οδό Γιάννη Δρακοπούλου.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις κατά της φασιστικής επιστράτευσης θα κορυφωθούν με την τεράστια διαδήλωση, στις 5 Μάρτη του 1943. Μια κινητοποίηση που έφερε τη νίκη, αφού ο εχθρός εγκατέλειψε τα σχέδια του για επιστράτευση και μέχρι το τέλος της κατοχής δεν ξαναεπιχείρησε να τα επαναφέρει.

1943: Εκτελούνται στη Ναζιστική Γερμανία οι Σόφι Σολ, Χανς Σολ και Κρίστοφ Προμπστ, μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο».

1944: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν λανθασμένα τις ολλανδικές πόλεις Ναϊμέγκεν, Άρνεμ και Ένσεντε, με απολογισμό 800 νεκρούς μόνο στην πρώτη.

1948: Η εργατική τάξη της Τσεχοσλοβακίας με τους συμμάχους της μετατρέπουν την κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή την αποχώρηση των αστών από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, σε πάλη για το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα που ανακήρυσσε την Τσεχοσλοβακία Λαϊκή Δημοκρατία. Έκτοτε, η Τσεχοσλοβακία θα παρέμενε αντικείμενο ενός εκτεταμένου πολιτικού και ιδεολογικού πολέμου από το διεθνή ιμπεριαλισμό, με στόχο την ανατροπή της εργατικής εξουσίας.

1948: Μάχες του ΔΣΕ στο Πελεκάνο της Κρήτης, το Καρλόβασι της Σάμου και την Καλαμάτα.

1949: Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνει απόφαση για την μαζική στρατολόγηση ναυτεργατών στο ΔΣΕ. Στο σχετικό κάλεσμα θα ανταποκριθούν 420 κομμουνιστές ναυτεργάτες, επιχειρώντας να μεταβούν στα ηρωικά βουνά της Ελλάδας από κάθε γωνιά του κόσμου με κάθε μέσο.

Από αυτούς 210 θα προλάβουν να λάβουν μέρος στις μάχες, 44 θα τραυματιστούν και 42 θα πέσουν μαχόμενοι.

1958: Η Αίγυπτος και η Συρία ενώνονται και σχηματίζουν την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία.

1961: Το Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών στη Μόσχα ονοματίζεται «Πατρίς Λουμούμπα», προς τιμή του Κονγκολέζου αγωνιστή, που πάλεψε για την ανεξαρτησία της χώρας του από τον βελγικό ιμπεριαλισμό.

Ο Λουμούμπα, που στη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας του επιχείρησε την προσέγγιση με την ΕΣΣΔ, δολοφονήθηκε από το καθεστώς Τζόζεφ Μομπούτου που πραξικοπηματικά (και με την υποστήριξη του Βελγίου και των ΗΠΑ) ανέτρεψε τη δημοκρατική κυβέρνηση του Κονγκό.

1966: Τετράκις εις θάνατον και σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται, για τρεις φόνους και δύο ληστείες, ο «δράκος του Σέιχ Σου», Αριστείδης Παγκρατίδης.

1972: Ο επίσημος Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός πυροκροτεί βόμβα αυτοκινήτου στους στρατώνες του Όλντερσοτ, σκοτώνοντας 7 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 19.

1973: Συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας στην Θεσσαλονίκη. 20 συλλήψεις. 175 καθηγητές της Οξφόρδης διαμαρτύρονται έντονα για τα μέτρα βίας της Χούντας κατά των Ελλήνων φοιτητών.

1974: Ξεκινά στη Λαχόρη του Πακιστάν η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Παραβρίσκονται 37 χώρες και συμμετέχουν 22 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Αναγνωρίζει επίσης το Μπανγκλαντές.

1986: Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά αθωώνει τους πέντε φύλακες, που είχαν θεωρηθεί πρωτόδικα υπεύθυνοι για την τραγωδία της «Θύρας 7» στο γήπεδο Καραϊσκάκη και είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 10 ετών.

1989: Θεσμοθετείται το νέο Βραβείο Ωνάση με το όνομα «Δελφοί» για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

1992: Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, πάνω από 100.000 Έλληνες ομογενείς παίρνουν μέρος σε συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.


1993: H «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιέχει ένα κείμενο - μανιφέστο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού».

1993: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη δημιουργία Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

1994: Στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος της CIA, Όλντριτς Έιμς, συλλαμβάνεται με τη σύζυγο του με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπίας υπέρ της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

2003: Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης με προορισμό την Αθήνα. Το λεωφορείο έπεσε στα παγωμένα νερά του ποταμού Αλιάκμονα. Σκοτώθηκαν 16 άτομα -ανάμεσα τους και ο οδηγός του λεωφορείου- και άλλα πέντε τραυματίστηκαν. Οι πραγματογνώμονες μίλησαν για ολισθηρότητα του οδοστρώματος και φθαρμένα ελαστικά.

2006: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Βρετανίας. Μια ομάδα τουλάχιστον έξι ατόμων κλέβει από μια αποθήκη ασφαλείας 53 εκατ. λίρες.

2009: Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, οι κακοποιοί Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι δραπετεύουν από τις Φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

2013: Η Αθήνα πλήττεται από τη σφοδρότερη καταιγίδα των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να προκληθούν υπερχειλίσεις ρεμάτων και καταστροφές σε περιουσίες. Μία νεαρή κοπέλα χάνει τη ζωή της και δεκάδες τραυματίζονται.

2014: Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς εγκαταλείπει την χώρα εν τω μέσω αναταραχών, που επικεντρώθηκαν στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου και στις οποίες πρωταγωνίστησαν πολιτικές δυνάμεις προσκείμενες στον ευρωενωσιακό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς και του νεοναζιστικού μορφώματος του «Δεξιού Τομέα».

Η επικράτησή τους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ρωσικού ιμπεριαλισμού, που στις 18 Μαρτίου προσάρτησε την Αυτόνομη Περιοχή της Κριμαίας, ενώ ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν και σε μια σειρά περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, οι διώξεις κατά των Ουκρανών Κομμουνιστών εντάθηκαν, με όξυνση του αντικομμουνισμού, δολοφονικές επιθέσεις, κοκ. Τη νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία χαιρέτησαν, τόσο οι ΗΠΑ και οι ΕΕ (που προχώρησαν σε μέτρα κατά της Ρωσίας), όσο και η χώρα μας (συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).

2015: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται πριν από την έναρξη του αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, με εισβολή οπαδών του «τριφυλλιού» στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά, οι πράσινοι θα επικρατήσουν με 2-1.

2016: Τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων αποκόμισαν καθαρά κέρδη ύψους 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015 από την παράνομη μεταφορά προσφύγων, ανακοινώνει η Europol.

Γεννήσεις

1161 - Πάπας Ιννοκέντιος Γ'

1403 - Κάρολος Ζ', βασιλιάς της Γαλλίας

1732 - Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ


1788 - Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος, γνωστός για τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη μεταφυσική ανάλυση της βούλησης.

1857 - Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ, Άγγλος στρατιωτικός και ιδρυτής του Προσκοπισμού

1857 - Χάινριχ Χερτζ, Γερμανός φυσικός, που ασχολήθηκε κυρίως με την εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων.

1879 - Γιοχάνες Νίκολαους Μπρόνστεντ, Δανός χημικός

1886 - Χούγκο Μπαλ, Γερμανός συγγραφέας

1892 - Έντνα Βίνσεντ Μιλέι, Αμερικανίδα ποιήτρια

1900 - Λουίς Μπουνιουέλ, Ισπανός σκηνοθέτης

1921 - Μοχαμάντ Νουρ Αχμάντ Ετεμαντί, Αφγανός πολιτικός

1922 - Λάκης Σάντας, Έλληνας αντιστασιακός

1925 - Έντουαρντ Γκόρι, Αμερικανός εικονογράφος

1928 - Γρηγόρης Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον αγγλικό στρατό κατοχής. (Θαν. 3/3/1957)

1932 - Τεντ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός

1937 - Γιώργος Πάντζας, Έλληνας ηθοποιός

1938 - Κάριν Ντορ, Γερμανίδα ηθοποιός

1941 - Γιώργος Αρβανίτης, Έλληνας κινηματογραφιστής

1943 - Χορστ Κέλερ, Γερμανός πολιτικός

1944 - Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Έλληνας ηθοποιός

1944 - Τζόναθαν Ντέμι, Αμερικανός σκηνοθέτης

1949 - Νίκι Λάουντα, Αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1, από τις θρυλικές μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η μεθοδικότητα στην προετοιμασία και η αποφασιστικότητα στους αγώνες ήταν τα δυο χαρακτηριστικά που τόν διέκριναν πάντα. Αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1975, 1977, 1984), με 25 νίκες σε γκραν πρι. (Θαν. 20/5/2019)

1950 - Τζούλιους Έρβινγκ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1959 - Κάιλ ΜακΛάχλαν, Αμερικανός ηθοποιός

1962 - Στιβ Άιρβιν, Αυστραλός φυσιοδίφης και τηλεοπτικός παρουσιαστής

1974 - Τζέιμς Μπλαντ, Άγγλος τραγουδοποιός, που κινείται μεταξύ τζαζ, ροκ και σόουλ(«You’re Beautiful», «Goodbye My Lover».

1975 - Ντρου Μπάριμορ, Αμερικανή ηθοποιός

1979 - Μπρετ Έμερτον, Αυστραλός ποδοσφαιριστής

1982 - Τζίνα Χέιζ, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός

1984 - Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής

1985 - Γιώργος Πρίντεζης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1987 - Σέρχιο Ρομέρο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

1988 - Κεβίν Μπορλέ, Βέλγος αθλητής

Θάνατοι

970 - Γκαρθία Σάντσεθ Α', βασιλιάς της Παμπλόνα

1071 - Αρνούλφος Γ', κόμης της Φλάνδρας

1111 - Ρογήρος Α', δούκας της Απουλίας

1371 - Δαυίδ Β', βασιλιάς της Σκωτίας

1512 - Αμέριγκο Βεσπούτσι, Φλωρεντιανός θαλασσοπόρος, το όνομα του οποίου δόθηκε στην μόλις ανακαλυφθείσα από τον Χριστόφορο Κολόμβο ήπειρο της Αμερικής. Ο Βεσπούτσι φέρεται ως ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ανακάλυψη του Κολόμβου δεν αφορούσε την Ασία (όπως θεωρούταν ως τότε) αλλά μια άγνωστη έως τότε νέα ήπειρο.

1687 - Φραντσέσκο Λάνα ντε Τέρτσι, Ιταλός μαθηματικός και μηχανικός

1797 - Κάρολος Φρειδερίκος Ιερώνυμος φον Μινχάουζεν, Γερμανός ευγενής (Καρλ Φρίντριχ Ιερώνυμους Φράιερ), βαρόνος που ταύτισε το όνομά του με το ψέμα. (Γεν. 11/5/1720)

1875 - Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, Γάλλος ζωγράφος

1875 - Κάρολος Λάιελ, Σκωτσέζος γεωλόγος

1903 - Χούγκο Βολφ, Αυστριακός συνθέτης

1913 - Φερντινάντ ντε Σωσσύρ, Ελβετός γλωσσολόγος

1939 - Αντόνιο Ματσάδο, Ισπανός ποιητής

1942 - Άουγκουστ φον Πάρσεβαλ, Γερμανός μηχανικός

1943 - Σόφι Σολ, Γερμανίδα αντιστασιακή

1949 - Δολοφονείται στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθήνας ο Μήτσος Παπαρήγας, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ΓΓ της ΓΣΕΕ.

1956 - Αλέξανδρος Σβώλος, Έλληνας νομικός και πολιτικός

1959 - Ντμίτρι Μανουΐλσκι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) και ένας από τους Γραμματείς της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ στα χρόνια 1928-1943

1957 - Κυριάκος Βαρβαρέσος, Έλληνας πολιτικός

1966 - Δημήτριος Παππάς, Έλληνας πολιτικός

1973 - Κατίνα Παξινού, Ελληνίδα ηθοποιός, βραβευμένη μεταξύ άλλων το 1944 με το βραβείο Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και το 1949 με το Βραβείο Κοκτώ στο Φεστιβάλ Μπιάριτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». (Γεν. 17/12/1900)

1980 - Όσκαρ Κοκόσκα, Αυστριακός καλλιτέχνης

1981 - Γεώργιος Οικονομόπουλος, Έλληνας νομικός

1985 - Λουκάς Γ. Καρρέρ, Έλληνας πολιτικός

1987 - Άντι Γουόρχολ, Αμερικανός καλλιτέχνης της ποπ αρτ, σκηνοθέτης και συγγραφέας. (Γεν. 6/8/1928)

1992 - Μάρκος Βαφειάδης, Έλληνας πολιτικός

1999 - Ντίνος Εγκολφόπουλος, Έλληνας βαρύτονος

2001 - Δημήτριος Κελτεμλίδης, Έλληνας πολιτικός

2004 - Ιρίνα Πρες, Σοβιετική αθλήτρια


2017 - Νίκος Κούνδουρος, Έλληνας σκηνοθέτης

2017 - Θέμης Μάνεσης, Έλληνας ηθοποιός

Πηγή: Φάρος του Πνεύματος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια