Όταν τα ναυάγια γίνονται αξιοθέατα - Ολυμπία (Αμοργός) 13 Φεβρουαρίου 1980


Το κυπριακό φορτηγό «Ολυμπία»(Olympia) είναι το 66μετρο , χωρητικότητας 1.126 κόρων.

Το κατασκευής 1950 φορτηγό ταξίδευε με Κυπριακή σημαία, από την Ταρτούς της Συρίας για τη Θεσσαλονίκη όταν προσάραξε, στις 13 Φεβρουαρίου 1980, στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Καλοτάρι της νοτιοδυτικής Αμοργού, ενώ προσπαθούσε να βρει ασφαλές αγκυροβόλιο λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το πλήρωμα διασώθηκε αλλά το πλοίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές (Πηγή: Χ. Ντούνης)


Κάτοικος κοντινού χωριού, μιλώντας στο aegiali.gr θυμάται: «Στις Μάκαρες το έπιασε βοριάς. Ερχόταν να αράξει κάπου απάνεμα, μέχρι να κοπάσει η θάλασσα. Νόμιζε πως ο Λίβερος ήταν αγκυροβόλιο. Εριξε άγκυρα, αλλά δεν τον κράτησε και έπεσε στα βράχια».

Στη σκουριασμένη πλώρη του διακρίνεται ακόμα ανάγλυφο το παλιό του όνομα, αυτό που είχε πριν μετονομαστεί σε «Ολυμπία»: «Inland».

Το κύμα περνάει μέσα από τα τρυπημένα αμπάρια του και σκάει στις πέτρες της ακτής. Το παρατημένο σκαρί δημιουργεί μια μυστηριώδη μελαγχολία.

Αυτό το σκουριασμένο σκαρί πλέον του «Ολυμπία», εντυπωσίασε τον Luc Besson (δημιουργό της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο), ώστε να το επιλέξει για σκηνικό της διαφημίζοντας το έτσι ως αξιοθέατο της Κάτω Μεριάς.


Πηγή: Φάρος του Πνεύματος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια