Αυστραλία - Οι φωτιές αναμένεται να καίνε «για μήνες». Οι καπνοί φτάνουν στη Χιλή και την Αργεντινή


Τη ζοφερή εκτίμηση πως οι εστίες που μαίνονται στην Αυστραλία και ξεπερνούν τις 100, «θα καίνε για μήνες», έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, τη στιγμή που η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Η Αυστραλία από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι αντιμέτωπη με εκατοντάδες εστίες σε όλη τη χώρα, οι οποίες αναμένεται να καίνε «για μήνες», προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ειδικότερα, στη χώρα μαίνονται 136 πυρκαγιές και οι θάνατοι, έως και τη Δευτέρα (06/01), ανέρχονταν στους 25, με τα 18 από τα θύματα να εντοπίζονται στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας. Μάλιστα, εκεί έχουν καταστραφεί 1.500 σπίτια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Αυστραλίας, οι πυρκαγιές έχουν κάψει πάνω από 14,7 εκατομμύρια στρέμματα γης, η οποία είναι μια περιοχή μεγαλύτερη από τις χώρες της Αϊτής και του Βελγίου.

Τη Δευτέρα (06/01), βροχή σημειώθηκε σε ορισμένες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, από το Σίδνεϊ έως τη Μελβούρνη. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι θερμοκρασίες αναμένεται για άλλη μια φορά να αυξηθούν μέχρι την Πέμπτη (09/01_ και ότι οι πυρκαγιές στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία θα αποτελέσουν ένα «μεγάλο μέτωπο».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε τη Δευτέρα (06/01), ότι οι φωτιές που καίνε, «θα μαίνονται για μήνες» και υποσχέθηκε αύξηση της οικονομικής βοήθειας στα 1,4 δισεκατ. δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, οικολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ εκτίμησαν ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ερπετών, των θηλαστικών και των πτηνών, έχουν εξαφανιστεί από πυρκαγιές της Αυστραλίας που μαίνονται από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι καπνοί από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που μαίνονται επί μήνες σε δάση και περιοχές με χαμηλή βλάστηση στην Αυστραλία, αφού διένυσαν πάνω από 12.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο λατινοαμερικάνικων κρατών.

Στην αρχή της ημέρας, φαινόταν σαν «ο ήλιος να έχει πιο κόκκινο (χρωματικό) τόνο», λόγω «του νέφους καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές» στην Αυστραλία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίσιο Ούρα, ανώτερο στέλεχος του μετεωρολογικού ινστιτούτου της Χιλής.

Το νέφος καπνού βρίσκεται σε υψόμετρο 6.000 μέτρων και δεν αναμένεται κάποιο μετεωρολογικό φαινόμενο να το κάνει να χάσει ύψος και να πλησιάσει την επιφάνεια της Γης, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (SMN) της Αργεντινής έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν το νέφος καπνού που «μεταφέρεται από μετωπικά συστήματα που κινούνται από δυσμάς προς ανατολάς».

Πάντως η SMN δεν αναμένει «καμία αληθινά σημαντική» συνέπεια από το νέφος καπνών αυτό, πέραν του ότι «ο ήλιος θα είναι λίγο πιο κοκκινωπός».

Η εταιρεία METSUL, η οποία πουλάει υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού σε όλη την περιοχή, εκτίμησε πως οι καπνοί μπορεί να φθάσουν μέχρι τη νότια Βραζιλία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια