Έφυγε από τη ζωή η Έρρικα Μπρόγιερ



Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών έπειτα από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο η γνωστή ηθοποιός Έρρικα Μπρόγιερ.

Η Έρρικα Μπρόγιερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 από Έλληνα πατέρα και μητέρα Αυστριακή. Ο πατέρας της ήταν ο ηθοποιός Τέλης Ανθίδης (Αριστοτέλης Μαστραπάς), όμως η Έρρικα, όπως και η αδελφή της Μαργαρίτα, κράτησαν το επίθετο της μητέρας τους για την καριέρα τους.

Οι δυο τους έγραψαν τη δική τους ιστορία στο μουσικό θέατρο και ηχογράφησαν τραγούδια όλων των κορυφαίων συνθετών, από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίμη Πλέσσα έως τον Γιώργο Μουζάκη και τον Κώστα Κλάββα.

Ξεκίνησαν ερασιτεχνικά, να τραγουδούν σε αμερικανικό κλαμπ στη Γλυφάδα, ακριβώς απέναντι από τα Αστέρια. Λίγο αργότερα ο διευθυντής των Αστεριών, υπέγραψε συμβόλαιο μαζί τους, γοητευμένος από τη σκηνική παρουσία τους. Το επόμενο βήμα τους, τις έφερε δίπλα στον Γιάννη Βογιατζή, μεγάλο σταρ της εποχής, στον οποίο έκαναν φωνητικά. Τα κορίτσια γοήτευσαν το κοινό αλλά και τους celebrities της εποχής, που διασκέδαζαν στα Αστέρια. Ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, ο Νουρέγιεφ αλλά και ο Κένεντι μαζί με τη Τζάκι διασκέδασαν με τις ερμηνείες τους. Μάλιστα στην κινηματογραφική επιθεώρηση «Η Αθήνα τη νύχτα» του Κλέαρχου Κονιτσιώτη υπάρχει αυθεντικό υλικό από τις εμφανίσεις του στα Αστέρια.

Μαζί με την αδελφή της ξεκίνησαν ως δίδυμο στο τραγούδι και τον χορό το 1961. Έναν χρόνο μετά έκαναν και την παρθενική της εμφάνιση στο σινεμά στην ταινία "Όταν λείπει η γάτα" του Αλέκου Σακελλάριου. 

Το 1962 πέρασαν τις πύλες της Φίνος Φιλμ και μαζί με τη Τζένη Βάνου τραγούδησαν στην ταινία «Ο Θόδωρος και το δίκανο» το τραγούδι των Γεράσιμου Λαβράνου και Ντίνου Δημόπουλου «Σου ΄στησα καρτέρι». Το 1963 πήραν μέρος για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση, στην επιθεώρηση «Κι εφέτος διασκεδάζουμε», στο θέατρο Βέμπο, όπου τις παρουσίασε στο κοινό η ίδια η Σοφία Βέμπο.

Θα ακολουθήσουν τα φιλμ: «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Δεσποινίς Διευθυντής» (1964 - τραγουδούν το περίφημο «Άγγελε του Παραδείσου»), «Τρία κορίτσια από την Αμέρικα» (1964), «Ο Ανήφορος» (1964), «Ο ανεμοστρόβιλος» (1964) και «Τέντυ Μπόι αγάπη μου» (1965 - τραγουδούν το αγγλόφωνο «Little Kiss»),  «Η Παριζιάνα» (1969), «Πίσω μου σ’ έχω σατανά» (1971), «Αγάπησα μια πολυθρόνα» (1971), «17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου» (1981), «Οι απέναντι» (1981).Το 1964 η Έρρικα κάνει τη πρώτη εμφάνιση της ως ηθοποιός στο φιλμ του Γρηγόρη Γρηγορίου «Τα 201 καναρίνια».


Στην ταινία “Τα 201 καναρίνια” γνωρίστηκε με τον ηθοποιό Κώστα Βουτσά. Έπειτα από δύο χρόνια παντρεύτηκαν και απέκτησαν την κόρη τους, Σάντρα. Μερικά χρόνια αργότερα χώρισαν και από τότε διατηρούσαν άριστες σχέσεις. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με έναν άνθρωπο εκτός του χώρου της, τον Γιάννη Μαρινάκη.

Σε παλαιότερη συνέντευξη της η Έρρικα Μπρόγιερ που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή “Καλημερούδια” είχε αναφερθεί στη σχέση της με τον Κώστα Βουτσά.

"Ο γάμος μας χάλασε ίσως γιατί δουλεύαμε πάρα πολύ γιατί δεν έφταναν τα χρήματα, οπότε σχεδόν δεν βλεπόμασταν. Καμιά φορά τον ζήλευα. Ο Κώστας δεν έδινε δικαιώματα, ότι έκανε τα έκανε πολύ κρυφά. Πολλές μου είπαν εκ των υστέρων ότι είχαν κάνει κάτι με τον Κώστα. Δεν είχα πάρει χαμπάρι τίποτα. Δεν με ενόχλησε όταν τα έμαθα. Τον αγαπώ τόσο πολύ. Ο Κώστας ήταν και θα είναι ο άνδρας της ζωής μου... Στον γάμο του χάρηκα και συγκινήθηκα πολύ. Μακάρι όλοι να είχαν το κουράγιο και τη δύναμή του. Η Αλίκη είναι καταπληκτική. Ίσως είναι αυτή που αγάπησε περισσότερο”.

Σε άλλη συνέντευξή της και στην ερώτηση αν θα παντρευόταν ξανά τον Κώστα Βουτσά, η Ερρικα Μπρόγιερ είχε απαντήσει: « Όχι όχι! Ξαναπαντρεύτηκα αργότερα έναν άνθρωπο, διαφορετικό στιλ από τον Κώστα», απάντησε. Και πρόσθεσε:  «Τον δεύτερο σύζυγό μου τον γνώρισα 50 ετών. Ήταν γλυκός, στοργικός, ανοιχτοχέρης, όμορφος, χαρούμενος, είχε πολλά προσόντα, τελείως άλλο στιλ από τον Κώστα. Αλλά, αν μου έλεγαν ποιον από τους δύο θα διάλεγα τώρα, θα διάλεγα τον Κώστα πάλι, όχι για να τον παντρευτώ, μόνο σαν σχέση. Μάλλον ο Κώστας ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Ο Κώστας είναι πανέξυπνος κι αυτό είναι μεγάλη δουλειά. Η εξυπνάδα είναι το πρώτο και μετά είναι η ομορφιά για τον άντρα, αλλά και για τη γυναίκα».


Η πολυτάλαντη Έρρικα Μπρόγιερ που απείχε για δύο περίπου δεκαετίες από την σκηνή, επέστρεψε σε αυτή και συγκεκριμένα στην «Παριζιάνα» που ανέβηκε στο θέατρο Broadway βασισμένη στη θρυλική ταινία των Δαλιανίδη-Πλέσσα.  Πριν από 50 χρόνια είχε ξεχωρίσει στην κινηματογραφική εκδοχή της. Η Έρρικα Μπρόγιερ, στην ταινία του ’69 εντυπωσίαζε στο ρόλο της Ελένης Καραμπουμπούνα-αδελφή της βασικής ηρωίδας της Πελαγίας που ερμήνευε με οίστρο η σπουδαία Ρένα Βλαχοπούλου.

Φάρος του Πνεύματος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια