Για 80 νεκρούς «Αμερικανούς τρομοκράτες» κάνει λόγο η Τεχεράνη - Όλα πάνε καλά δηλώνει ο Τραμπ


Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των αποκαλούμενων «Φρουρών της Επανάστασης» εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος. Έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές». Σημείωσε, ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει, εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Παράλληλα, ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση. «Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι 22 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, που βρίσκεται στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και εναντίον μιας βάσης στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Δύο από τους 17 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Άιν αλ Άσαντ δεν εξερράγησαν, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ιρακινός στρατός. Στη βάση βρίσκονται σταθμευμένα κατοχικά  στρατεύματα και από άλλες χώρες. Η Δανία, η Νορβηγία και η Νέα Ζηλανδία, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι δεν υπάρχουν θύματα στρατιώτες τους.

Οι πέντε πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αρμπίλ είχαν στόχο το αρχηγείο του διεθνούς συνασπισμού, πρόσθεσε. Όλα τα μέλη της αποστολής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία σταθμεύουν στην Αρμπίλ, είναι σώα, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Bundeswehr. Στην Αρμπίλ σταθμεύουν 115 Γερμανοί στρατιωτικοί.

Ο ιρακινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμησης της κατάστασης.

Σε συναγερμό οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ
Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια».

Κατά την ίδια πηγή, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Θα ανταποδώσουμε σε νέα επίθεση λέει η Τεχεράνη – Όλα πάνε καλά δηλώνει ο Τραμπ

Σε κατάσταση αποτίμησης των εξελίξεων μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ είναι η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον.

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τις πυραυλικές επιθέσεις ως αντίποινα για την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Έγραψε πως «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!» και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα. Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, για την ώρα, δεν γίνεται λόγος για νεκρούς και τραυματίες από την επίθεση.

Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία για θύματα, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος ενημερωμένος σχετικά. Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Ιρακινών. Δεν έδωσε αριθμό, ούτε διευκρίνισε εάν επρόκειτο για νεκρούς ή τραυματίες.

Δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

«Οποιαδήποτε (...) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη».

Πηγή: 902902

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια