Σε μία παρέμβαση για τα όσα άκουσε κατά την ακροαματική διαδικασία προχώρησε η Μάγδα Φύσσα μέσα στη δικαστική αίθουσα στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η πρόταση της εισαγγελέως για την ενοχή μόνο του Γ. Ρουπακιά και την απαλλαγή των 17 κατηγορουμένων ως μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας από την κατηγορία της συνέργειας στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, προκάλεσε την οργή της.

Δευτερόλεπτα αφού αποφασίστηκε η ολιγόλεπτη διακοπή της εισαγγελικής πρότασης, η Μάγδα Φύσσα σηκώθηκε όρθια και απευθύνθηκε στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου:

«Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα... Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Σήμερα στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει....».

Το δικαστήριο αποχώρησε χωρίς να υπάρξει κάποια απάντηση, ενώ νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν τυχαίο περιστατικό, χωρίς σχεδιασμό.

Η Μάγδα Φύσσα ακούγοντας νωρίτερα την πρόταση της εισαγγελέα, ξέσπασε λέγοντας: 
«Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;»

Η πρόταση της εισαγγελέα

Μία πρωτοβουλία του Γιώργου Ρουπακιά, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός, δίχως εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου. Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για μια «τυχαία συνάντηση» στην καφετέρια «Κοράλλι», επισημαίνοντας πως δεν προέκυψε ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος.

Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα, ζήτησε την ενοχή του Γ. Ρουπακιά, αφού «δίχως καμία αμφιβολία διέπραξε ανθρωποκτονία», ωστόσο ζήτησε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων για συνέργεια στη δολοφονία, υποστηρίζοντας πως «εκείνο το βράδυ δεν υπήρχε σχεδιασμός».

«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία και δόθηκε εντολή για αυτή. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες από τον Ιω. Λαγό προς άλλους κατηγορούμενους δεν προκύπτει κάτι. Αντίθετα, στις τηλεφωνικές κλήσεις του Ιω. Λαγού προς τον Γ. Πατέλη φαίνεται η προσπάθεια του πρώτου να λάβει πληροφορίες για το τί έγινε εκείνο το βράδυ. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη κι ήταν στοχοποιημένος ο Π. Φύσσας γιατί να διαπράξουν τη δολοφονία το συγκεκριμένο βράδυ που είχε τον ποδοσφαιρικό αγώνα και θα γινόταν αντιληπτό και όχι κάποιο άλλο βράδυ σε άλλο σημείο;» ανέφερε η εισαγγελέας.

Εισαγγελέας: Δεν είναι εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή - Απαλλαγή Μιχαλολιάκου και βουλευτών

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ουδέποτε έδωσε κάποια εντολή, ούτε γνώρισε για ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις. Οι «πύρινες» ομιλίες των βουλευτών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων». Όσο για τα εγκλήματα που αποδόθηκαν ως ενέργειες χρυσαυγιτών, χαρακτηρίστηκαν ως «μεμονωμένα περιστατικά» δίχως συγκεκριμένο σχεδιασμό. Με αυτή την επιχειρηματολογία, η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, ύστερα από 8 ώρες αγόρευσης, κατέληξε ότι οι 65 κατηγορούμενοι -18 πρώην βουλευτές και 47 φερόμενα μέλη- θα πρέπει να αθωωθούν κατά περίσταση από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.



Την απαλλαγή του αρχηγού, των βουλευτών και των επικεφαλής των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων για ένταξη εισηγήθηκε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Με βασικό σκεπτικό πως δεν προκύπτει δράση οργάνωσης, η εισαγγελέας κ. Οικονόμου αποδόμησε όλο το παραπεμπτικό βούλευμα, λέγοντας πως όλες οι πράξεις που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».
Ακολουθώντας επί της ουσίας της υπερασπιστική γραμμή, η Αδ. Οικονόμου αρνήθηκε να εξετάσει πρόσθετα στοιχεία, όπως τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τους μαιάνδρους και τις σβάστικες, λέγοντας: «Ακόμα και αν αυτά είναι ακριβή, η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη. Το μόνο που ενδιαφέρει ένα δικαστήριο είναι η ποινική δράση των κατηγορούμενων».
Κατά την εισαγγελέα, κανένας μάρτυρας, ούτε οι προστατευόμενοι, ούτε αυτόπτες, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε βουλευτές και καθηγητές που πέρασαν από το δικαστήριο, δεν εισέφεραν ουσιαστικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν δομημένο και συγκροτημένο σχήμα το οποίο κατευθύνει από πάνω προς τα κάτω εντολές για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του και ομάδων συγκεκριμένων προσώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ακόμη κι αν δεχόταν ως ενέργειες της οργάνωσης μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής ή άλλης βίας είναι πλημμεληματικού βαθμού και σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν σε αυτά που ορίζονται από το νόμο ως δράση εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά που επικαλέστηκε προς επίρρωση της άποψης της, ήταν και η επίθεση με εμπλοκή του Γιάννη Λαγού στο στέκι Συνεργείο.
Η εισαγγελέας δέχθηκε πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει άλλο καταστατικό πλην αυτού που κατέθεσε το 2012 στον Άρειο Πάγο, αμφισβητώντας εκείνο που είχε παραδώσει στις δικαστικές αρχές ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς στο οποίο γίνεται αναφορά στην απόλυτη αρχή του αρχηγού.
Αναφερόμενη στους ναζιστικούς χαιρετισμούς, σε εθνικοσοσιαλιστικές αναφορές αλλά και στις οξύτατες εκφράσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών, η εισαγγελέας τόνισε πως αντικείμενο του ποινικού δικαστηρίου δεν είναι η ιδεολογία αλλά οι πράξεις καθώς αυτές ελέγχονται ποινικά.
Μιλώντας για τη δολοφονία Φύσσα, η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως μια δήλωση του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη ότι η δολοφονία του μουσικού «ήταν δολοφονία για την Χρυσή Αυγή». Όπως είπε η εισαγγελέας, «πράγματι μετά τη δολοφονία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή που κατέληξε στον αποκλεισμό της από την Βουλή».
Κατά την εισαγγελική εκτίμηση ούτε στοχοποιημένος ήταν ο μουσικός ούτε ποτέ δόθηκε άνωθεν εντολή για την επίθεση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις δεν προέκυψαν στοιχεία για εντολή ή και έγκριση της ηγεσίας του κόμματος για βίαιες ενέργειες.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προέκυψε ότι η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν δεν είχε απολύτως καμία σχέση με το κόμμα ενώ τόνισε πως και σε αυτή αλλά και σε άλλες υποθέσεις τα θύματα δεν είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή.
Για τους προστατευόμενους μάρτυρες η κ. Οικονόμου είπε πως δεν εισέφεραν τίποτε ουσιαστικό και ότι κατέθεσαν ανακρίβειες αλλά και εξωφρενικά πράγματα, όπως η «σφαγή αμνοεριφίων» για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και άλλα γεγονότα «που δεν αντέχουν στην κοινή λογική».
Σε ό,τι αφορά στην επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012, στο Πέραμα, η εισαγγελέας πρότεινε μετατροπή της κατηγορίας για τους πέντε κατηγορούμενους από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Όπως είπε «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».
Για την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε επίσης τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους από απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα που παραγράφεται.
Κατά την εισαγγελέα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».
Όσον αφορά στο κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής το οποίο αποδίδεται μεταξύ άλλων στους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Νίκο Μίχο και Ιωάννη Λαγό, η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση τη μετατροπή του συγκεκριμένου αδικήματος σε άλλα πλημμεληματικής μορφής.