1192: Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τον ομόλογό του της Αυστρίας, κατά την επιστροφή του από τους Αγίους Τόπους.
1522: Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους. Ο Σουλεϊμάν Α΄ επιτρέπει στους εναπομείναντες Ιωαννίτες Ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτοί εγκαθίστανται στη Μάλτα και γίνονται γνωστοί ως οι Ιππότες της Μάλτας.
1699: Ο τσάρος Μέγας Πέτρος, στο πλαίσιο της εκδυτικοποίησης της Ρωσίας, αποφασίζει ότι το νέο έτος θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) και όχι την 1η Σεπτεμβρίου που ίσχυε έως τότε κατά τα εκκλησιαστικά πρότυπα.
1803: Η Γαλλία παραδίδει επισήμως την κυριαρχία της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.
1812: Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.
1821: Αρχίζει στην Επίδαυρο η Α' Εθνοσυνέλευση. Είναι η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους, κατά την οποία θα γραφτεί η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, θα ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και θα οριστεί το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.
1860: H Νότια Καρολίνα γίνεται η πρώτη Πολιτεία που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Αβραάμ Λίνκολν στις προεδρικές εκλογές.
1879: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη λάμπα πυρακτώσεως.
1881: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Άρτας που είχαν πρόσφατα προστεθεί στην ελληνική επικράτεια. Ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός. Εκλέγονται και έξι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας: Γ. Φιλάρετος, Τ. Φιλήμων, Α. Πετσάλης, Γ. Μαυρομαράς, Α. Ρηγόπουλος και Χ. Δουζίνας. Από αυτούς, μόνο ο Γ. Φιλάρετος θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του.
1912: Η Χίος παραδίδεται στην Ελλάδα και ελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό.
1917: Με απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού (σοβιετική επαναστατική κυβέρνηση) οργανώνεται έκτακτη επιτροπή για την πάλη εναντίον της αντεπανάστασης και των σαμποτάζ («Τσεκά»).
1922: 14 Δημοκρατίες δημιουργούν την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
1925: Στις επαναληπτικές εκλογές για το Δήμο της Θεσσαλονίκης, παρά τα τρομοκρατικά μέτρα της παγκαλικής δικτατορίας, το «δημοκρατικό» ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία απ’ ότι δύο μήνες πριν. Ο Θ. Πάγκαλος συλλαμβάνει και εξορίζει τους εργάτες δημοτικούς συμβούλους. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πατρίκιος σύντομα υποκύπτει στις πιέσεις και τις προσφορές του καθεστώτος και η ΚΕ του ΚΚΕ τον καταγγέλλει.
1930: Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου-Κεμάλ).
1933: Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα) για οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ ενεργούνται και πολλές συλλήψεις.
1933: Οι Αρχές του Βερολίνου ετοιμάζονται να προβούν σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης 400.000 Γερμανών, που πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.
Από τους βρετανικούς βομβαρδισμούς
1944: Με τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών σε μαχητές και πολεμοφόδια να έχει εξαντληθεί από καιρό για τον ΕΛΑΣ, η επιθετική πρωτοβουλία περνούσε ολοένα και περισσότερο στις αντίπαλες δυνάμεις. Βασικός στόχος πλέον του ΕΛΑΣ ήταν η διατήρηση των θέσεών του, ενώ κάθε σπιθαμή γης υπερασπιζόταν μέχρι τη τελευταία σφαίρα ή τον τελευταίο υπερασπιστή της. Οι προσπάθειες των Βρετανών επικεντρώθηκαν στον άξονα Πειραιάς-Φάληρο και τις συνοικίες μεταξύ των οδών Συγγρού και Πειραιώς, ενώ αυξήθηκε η πίεση κατά των θέσεων του ΕΛΑΣ σε Πετράλωνα-Θησείο-Ψυρρή. Οι Ανατολικές συνοικίες απειλήθηκαν με αποκοπή από το μέτωπο της υπόλοιπης Αθήνας. Ο ΕΛΑΣ απάντησε με στοχευμένες αναδιατάξεις δυνάμεων και αντεπιθέσεις σε καίρια σημεία (κυρίως τη νύχτα).
1947: Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.
1947: Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.
1949: Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».
1950: Συλλαμβάνεται το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Μπελογιάννης και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ. Ο Μπελογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα για να οργανώσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ
1954: Στις 20-21.12.1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον Α.Ν. 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Γ. Γεωργίου διατηρούσε μυστικό τυπογραφείο στο οποίο εξεδίδετο μέχρι τον Δεκέμβριο 1953 ο παράνομος Ριζοσπάστης, ως εκ τούτου δε ο κατηγορούμενος, βοηθούμενος και από τους άλλους συγκατηγορούμενούς του στην διανομή των φύλλων, παρέβαινε τον Νόμο 509 και επεδίωκε να "αποσπάσει μέρος εκ του όλου της ελληνικής επικράτειας"». Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
1957: Ο Έλβις Πρίσλεϊ λαμβάνει το φύλλο πορείας για την υποχρεωτική θητεία του στον αμερικανικό στρατό.
1960: Από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ανόι ανακοινώνεται το Πρόγραμμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Νοτίου Βιετνάμ.
1963: Το τείχος του Βερολίνου ανοίγει για πρώτη φορά για τους δυτικοβερολινέζους, μόνο για την περίοδο των εορτών. Θα κλείσει και πάλι στις 6 Ιανουαρίου του 1964.
1970: Ο δικτάτορας Γεώργος Παπαδόπουλος δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι μπορούν να γίνουν.
1972: Ο Κώστας Κολιγιάννης υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους υγείας από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ. Αντικαταστάτης του εκλέγεται ο Χαρίλαος Φλωράκης.
1977: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ζητά από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το άνοιγμα του «φακέλου της Κύπρου» και την τιμωρία των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας. Η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα την επόμενη μέρα.
1983: Τερματίζεται η οκτάχρονη δικτατορία στην Αργεντινή. Νέος πρόεδρος ορίζεται ο μετριοπαθής πολιτικός Ραούλ Ρικάρντο Αλφονσίν.
1989: Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στον Παναμά και ανατρέπουν το δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, λόγω και των σχέσεών του με κολομβιανούς λαθρέμπορους ναρκωτικών.
1992: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επανεκλέγεται στην προεδρία της Σερβίας. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις εκλογές.
1995: Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα ΔΗ.Κ.ΚΙ. (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα). Το ΔΗΚΚΙ έλαβε το αξιοπρεπές 4,4% στις εκλογές του 1996, εκλέγοντας 9 βουλευτές. Τρία χρόνια αργότερα σημείωσε το καλύτερο ποσοστό του, στις ευρωεκλογές του 1999, αποσπώντας το 6,8% των ψήφων και 2 έδρες. Έπειτα από δύο εκλογικές αποτυχίες, το 2000 και το 2004, όπου το ΔΗΚΚΙ δεν πιάνει το εκλογικό μέτρο του 3%, ο ιδρυτής του αποφασίζει να το διαλύσει. Η σχετική απόφαση επικυρώθηκε τόσο από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όσο και από το έκτακτο συνέδριο, στις 30 Οκτωβρίου 2004.
Όμως, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ είχε διαφορετική γνώμη και με ψήφους 67 υπέρ, 2 κατά και 12 «παρών», αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας του κινήματος (3 Απριλίου 2004), που νομιμοποιήθηκε και με δικαστική απόφαση (Πρωτοδικείο Αθηνών).
Σήμερα, το ΔΗΚΚΙ παραμένει πολιτικά ενεργό, συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας απέχει της πολιτικής.
1995: Ισχυρή διεθνής δύναμη 60.000 ανδρών υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, καλούμενη Δύναμη Εφαρμογής (IFOR), αναλαμβάνει την επιχείρηση επιτήρησης της ειρήνης στη Βοσνία.
1997: C-130 της πολεμικής αεροπορίας που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού «Γιάκοβλεφ», το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος.
1999: Η Πορτογαλία επιστρέφει την περιοχή του Μακάο στην Κίνα.
2007: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, έπειτα από πτώση από τον πέμπτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Η απόπειρα αυτοκτονίας προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.
Γεννήσεις
1537 - Ιωάννης Γ', βασιλιάς της Σουηδίας
1802 - Γεννιέται ο Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο «Τζουμπές», πολιτικός από την Ύδρα, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. (Θαν. 29/12/1877)
1850 - Ντάβιντ Σβαρτς, Αυστροούγγρος εφευρέτης
1868 - Χάρβεϊ Φάιρστοουν, Αμερικανός επιχειρηματίας
1873 - Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, Τούρκος ποιητής
1888 - Γιώργος Κατσαρός, Έλληνας ρεμπέτης
1898 - Κωνσταντίνος Δόβας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1925 - Μπενίτο Λορέντσι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1927 - Κιμ Γιόνγκ-σαμ, Νοτιοκορεάτης πολιτικός
1934 - Γιάννης Βογιατζής, Έλληνας τραγουδιστής
1947 - Τζιλιόλα Τσινκουέτι, Ιταλίδα τραγουδίστρια
1955 - Μπιναλί Γιλντιρίμ, Τούρκος πολιτικός
1956 - Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, Μαυριτανός στρατιωτικός και πολιτικός
1957 - Άννα Βίσση, Κύπρια τραγουδίστρια
1963 - Ινφάντα Ελένα, Δούκισσα του Λούγο
1983 - Τζόνα Χιλ, Αμερικανός ηθοποιός
1984 - Νίκος Καράμπελας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1987 - Ταριέλ Ζιντιρίδης, Έλληνας αθλητής
1993 - Αντρέα Μπελότι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1998 - Κιλιάν Μπαπέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
217 - Πάπας Ζεφυρίνος
860 - Έθελμπαλντ, βασιλιάς του Ουέσσεξ
1295 - Μαργαρίτα της Προβηγκίας, βασίλισσα της Γαλλίας
1322 - Τεοντόρα Σμίλετς, βασίλισσα της Σερβίας
1340 - Ιωάννης Α΄, δούκας της Βαυαρίας
1355 - Στέφανος Δουσάν, βασιλιάς της Σερβίας
1765 - Λουδοβίκος Φερδινάνδος, δελφίνος της Γαλλίας
1937 - Έριχ Λούντεντορφ, Γερμανός στρατηγός
1954 - Τζέιμς Χίλτον, Άγγλος συγγραφέας
1968 - Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. («Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ») (Γεν. 27/2/1902) .
1973 - Μπόμπι Ντάριν, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός
1981 - Δημήτρης Ροντήρης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
1982 - Άρθουρ Ρούμπινσταϊν, Πολωνός πιανίστας
1995 - Ματζ Σίνκλερ, Τζαμαϊκανή ηθοποιός
1996 - Αμάτα Καμπούα, πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ (1979-1996)
1996 - Καρλ Σαγκάν, Αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας
1999 - Ίρβινγκ Ράπερ, Άγγλος σκηνοθέτης
2000 - Διόδωρος Α', Πατριάρχης Ιεροσολύμων
2001 - Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ, Σενεγαλέζος πολιτικός
Φάρος του Πνεύματος
0 Σχόλια
Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία