Η Ισπανία θα παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα “για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες”

Εκατομμύρια Ισπανοί παρακολουθούνται μέσω των κινητών τους τηλεφώνων αυτήν την εβδομάδα ως μέρος μιας αμφιλεγόμενης κυβερνητικής μελέτης που αποσκοπεί στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πού μετακινούνται οι πολίτες προκειμένου να «βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες»
Το Εθνικό Ίδρυμα Στατιστικής (INE) διαβεβαίωσε τους ανθρώπους ότι το οκταήμερο πρόγραμμα είναι εντελώς ανώνυμο, αλλά αυτό δεν κατάφερε να σταματήσει τις ανησυχίες των πολιτών για τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής τύπου “κατασκοπευτικό κράτος” και “μεγάλος αδελφός”.
Οι τρεις μεγαλύτεροι φορείς κινητής τηλεφωνίας της Ισπανίας – Movistar, Vodafone και Orange – συμμετέχουν στο σχέδιο και επιμένουν ότι δεν παραβιάζουν τον νόμο παραδίδοντας τα δεδομένα στην κυβέρνηση. Οι τρεις εταιρείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ισπανία.
Το INE θα παρακολουθήσει πρώτα την κίνηση των πολιτών μεταξύ 18-21 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια πάλι στις 24 Νοεμβρίου, την ημέρα των Χριστουγέννων και στις 20 Ιουλίου και 15 Αυγούστου 2020.
Με τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα είναι δυνατό, για παράδειγμα, να δούμε “πόσα κινητά υπάρχουν στις 5 μ.μ. σε έναν συγκεκριμένο δρόμο σε οποιαδήποτε πόλη με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό”, δήλωσε ο INE στο El Confidencial.
Για να διεξάγει την έρευνα, ο οργανισμός έχει διαιρεθεί η χώρα σε 3.200 τμήματα, με πάνω από 5.000 άτομα στο καθένα. Οι ιχνηλάτες θα μπορούν να υπολογίσουν πόσα τηλέφωνα υπάρχουν σε καθένα από αυτά, σε συγκεκριμένες ώρες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρώτα, τα τηλέφωνα θα αναλυθούν από τα μεσάνυχτα έως τις 6 π.μ. για να αποκρυπτογραφηθούν οι χρήστες των τηλεφώνων – και στη συνέχεια πάλι μεταξύ 9 π.μ. και 6 μ.μ. για να ανακαλύψουν πού εργάζονται ή πηγαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα αποτελέσματα υποτίθεται θα χρησιμοποιηθούν στην απογραφή του 2021 για να αποκαλύψουν ποιες ημερήσιες διαδρομές χρησιμοποιούνται περισσότερο, ποιες τοποθεσίες είναι πιο συχνές για διακοπές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι εργάζονται ή σπουδάζουν σε μεγάλες αποστάσεις από τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση θα πληρώσει τους τρεις μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης περίπου 500.000 ευρώ το καθένα για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πολύτιμες πληροφορίες.
Και κάπως έτσι γίνεται η εξοικείωση με τον Big Brother – πάντα για το καλό μας! Παρεμπιπτόντως, το αισχρό αυτό ριάλιτι επιστρέφει στο… υψηλού επιπέδου κανάλι, τον ΣΚΆΙ, έτσι… για να μαθαίνουν και οι νεότερες γενιές!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια