Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή, με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους να απορρίπτουν τους ελιγμούς που επιχειρεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα.

 Τη Δευτέρα και την Τρίτη η συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, Κοινωνική Ενότητα (Unidad Social), πραγματοποίησε νέες συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε όλη την χώρα, και την Τρίτη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, καταδικάζοντας τη λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.
Η συσπείρωση αυτή των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα συνδικάτα, την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής, τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Μεταλλευτική Βιομηχανία, στις Κατασκευές, στα λιμάνια, στην Υγεία, τις Συνταξιουχικές Ενώσεις, το Συνδικάτο Καλλιτεχνών, τις Ενώσεις Καθηγητών και Πανεπιστημιακών, τις Ενώσεις Φοιτητών και Μαθητών και άλλες οργανώσεις. Όλοι μαζί προβάλλουν ένα σύνολο άμεσων αιτημάτων, ένα «μανιφέστο» όπως το λένε «ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, την κύρια αιτία της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας», και καλούν σε ουσιαστικές αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ.
Τα άμεσα αιτήματα είναι τα εξής: 1. Νέο Σύνταγμα μέσω Συνταγματικής Συνέλευσης. 2. Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμωρία όσων τα παραβιάζουν. 3. Ελάχιστος μισθός 500.000 πέσος για τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. 4. Πλήρης αναγνώριση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε όλα τα επίπεδα, δικαίωμα στην απεργία και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 5. Ελάχιστη σύνταξη ισοδύναμη με τον ελάχιστο μισθό. 6. Βασικές ποιοτικές υπηρεσίες. 7. Δικαίωμα στις δημόσιες μεταφορές. 8. Μείωση του ωραρίου εργασίας. 9. Προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στη στέγαση.

Με αυτά τα αιτήματα η Κοινωνική Ενότητα έδωσε την Τρίτη περιθώριο στον Πινιέρα και στην κυβέρνησή του να απαντήσουν σε 5 μέρες και γραπτά, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα γενική απεργία και άλλες μορφές. Χτες, πάντως, η κυβέρνηση Πινιέρα μετά τις συνεχείς- διαδηλώσεις στη Χιλή, ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, υπέγραψε σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται αύξηση του κατώτερου μισθού των εργαζομένων, στα 350.000 πέσος (426 ευρώ).
Το μέτρο ήρθε μετά από σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν για βδομάδες στο Σαντιάγο και άλλες πόλεις της χώρας, όπου υπήρξαν και 20 θύματα. Ο κατώτερος μισθός ως τώρα ήταν 366 ευρώ και μετά τις πιέσεις που δέχτηκε ο Πινιέρα, υπέγραψε την αύξηση (16,4%) του ορίου του κατώτερου μισθού.
Ταυτόχρονα, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι νεκροί διαδηλωτές από πυρά της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας (καραμπινιέροι) και του στρατού (που μετά από δυο βδομάδες κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει) φτάνουν τους 23, πάνω από 2.500 είναι οι τραυματίες, ενώ υπό κράτηση βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 9.000. Έτσι, μία από βασικές προϋποθέσεις των διαδηλωτών για να υπάρξει διάλογος είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των δολοφονιών.
Το Συνδικάτο Καλλιτεχνών Xιλής (Sidarte) έχει καταγγείλει ότι στις 3 Νοέμβρη βρέθηκε στη συνοικία Pedro Aguirre Cerda, στα νότια του Σαντιάγκο, κρεμασμένη σε φράχτη η 36χρονη καλλιτέχνης του δρόμου Ντανιέλα Καράσκο, γνωστή και ως «La Mimo», και ζητά να διεξαχθεί έρευνα και να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού οι συνθήκες θανάτου της παραμένουν άγνωστες. Η Καράσκο εθεάθη ζωντανή τελευταία φορά στις 19 Οκτώβρη σε διαδήλωση, όταν - όπως καταγγέλλεται - συνελήφθη από τους καραμπινιέρους.
Οι διαδηλωτές κατηγορούν εξάλλου τις δυνάμεις ασφαλείας για αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εισαγγελείς ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα διενεργηθεί έρευνα σε βάρος 14 αστυνομικών που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν και βασάνισαν έναν διαδηλωτή κι έναν έφηβο που παραβίασε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σαντιάγο την 21η Οκτωβρίου.
Περισσότεροι από 1.659 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, στις σχεδόν τρεις εβδομάδες διαμαρτυριών, σύμφωνα με τις ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων, κάνοντας τη την πιο μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση της Χιλής από το τέλος της δικτατορίας του 1973-1990 του Augusto Pinochet. Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Τελευταία κατακλύζονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με φωτογραφίες για τις «βιαιότητες» των διαδηλωτών προφανώς μετά από συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια