Ισημερινός: Ο Πρόεδρος Μορένο αντικατέστησε την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων



Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο προχώρησε χθες Τρίτη στην αντικατάσταση των αρχηγών του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και του γενικού επιτελείου στρατού, έπειτα από τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν τις 12 ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων λόγω των οποίων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει το διάταγμα που πυροδότησε υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων. Ο στρατηγός Λουίς Λάρα Χαραμίγιο διορίστηκε νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και ο υποστράτηγος Λουίς Αλταμιράνο Χουνκέιρα διορίστηκε νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις που κράτησαν σχεδόν δύο εβδομάδες παραλύοντας τον Ισημερινό σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές, ιδίως αυτόχθονες, και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο υποστήριξε χθες ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και ότι οι θάνατοί τους οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα και «πτώσεις». Αμφισβήτησε τον απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο, τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή και άλλοι 1.340 τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην ανακοίνωσή του με την οποία το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε για τις αντικαταστάσεις των επιτελαρχών, δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στον ρόλο των προκατόχων των Λάρα και Αλταμιράνο στις επιχειρήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων. Εκφράζονται μόνο ευχαριστίες για τις «υπηρεσίες τους προς το έθνος» τις οποίες προσέφεραν, όπως προστίθεται, «με επαγγελματισμό».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Περιοδικού Κατιούσα σε βίντεο που κυκλοφόρησε από διαδήλωση της 10ης Οκτώβρη διακρίνεται καθαρά ο στρατός να προστατεύει διαδηλωτές από τις επιτιθέμενες δυνάμεις της αστυνομίας. Αυτό μάλιστα σε μια χώρα όπου εδώ και 10 χρόνια η υποχρεωτική θητεία έχει κριθεί αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα ο στρατός να επανδρώνεται σε σημαντικό βαθμό από εθελοντές. Παρότι θα πίστευε κανείς ότι η προδιάθεσή τους να υπηρετήσουν θα έκανε τους στρατιώτες υπάκουα πιόνια της κυβέρνησης, η πραγματικότητα απέδειξε το αντίθετο. Από την άλλη ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι ο στρατός να μην αποτελείται από μισθοφόρους που εκτελούν εντολές για να πληρωθούν, ιδέα που προωθείται εδώ και χρόνια και στην πραγματικότητα εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου για τη διασφάλιση της νομιμοφροσύνης του στρατού, όχι μόνο στον εξωτερικό, αλλά και κυρίως στον εσωτερικό «εχθρό λαό».