Επιβολή στρατιωτικού νόμου στον Ισημερινό ενάντια στη λαϊκή εξέγερση

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε το Σάββατο την επιβολή πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο, την οποία διέταξε να εφαρμόσει ο στρατός, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις και τη λαϊκή εξέγερση που πυροδότησαν τα μέτρα λιτότητας τα οποία προωθεί η κυβέρνησή του σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η παλιά γνωστή ιστορία. Κάτι ξέρει και ο ελληνικός λαός επ' αυτού...

Η απαγόρευση κυκλοφορίας επρόκειτο να «τεθεί σε ισχύ στις 15:00» [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας], προκειμένου να «διευκολυνθεί το έργο των δυνάμεων επιβολής της τάξης απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές βίας», ανέφερε ο Μορένο μέσω Twitter.
«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη σε όλον τον Ισημερινό», δεσμεύθηκε ο Μορένο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Αρχίζουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίτο. Διέταξα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τάξη σε όλο τον Ισημερινό», επέμεινε το γνωστό κάθαρμα, που αφού για να εκλεγεί πλασαρίστηκε ως γνήσιος διάδοχος της πολιτικής Κορέα,  τα βρήκε με τους πιστωτές, σαν τον Τσίπρα ένα πράγμα, και τάραξε τον λαό στη λιτότητα. Είναι δε τόσο δουλοπρεπής που πέταξε έξω από την πρεσβεία στο Λονδίνο τον Ασάνζ για να τον συλλάβουν οι Βρετανοί και να τον παραδώσουν μελλοντικά στους Αμερικανούς.
Η κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα παραμένει έκρυθμη το τελευταίο δεκαήμερο, εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων που εφαρμοζόταν για 40 χρόνια και πυροδότησε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης κατά 100% και πλέον.
Λίγο πριν από την ανακοίνωση του Μορένο ο Χάιμε Βάργκας, ο συμβιβασμένος ηγέτης της CONAIE, της συνομοσπονδίας που εκπροσωπεί τις κοινότητες των αυτοχθόνων, εξήρε την προσφορά της κυβέρνησης να αρχίσει διάλογος για τον τερματισμό της κρίσης ως «θετική» εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η οργάνωση απαιτεί πρώτα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της κατάργησης του ορίου τιμών των καυσίμων.
Είναι τέτοια η σφοδρότητα των λαϊκών αντιδράσεων που ο Μορένο αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησής του στη Γουαγιακίλ από το Κίτο εξαιτίας των ταραχών, την ευθύνη για τις οποίες προσάπτει σε «ριζοσπαστικοποιημένους υποκινητές».
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης δημόσιας αρχής αρμόδιας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Παρασκευή ξέσπασαν νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας στο Κίτο.
Ο Λενίν Μορένο κατηγόρησε εκ νέου το βράδυ του Σαββάτου τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι «κατευθύνουν» τα βίαια επεισόδια στο Κίτο.
«Σκοτεινές δυνάμεις, που συνδέονται με το πολιτικό οργανωμένο έγκλημα και κατευθύνονται από τους Κορέα και Μαδούρο, με τη συνέργεια ναρκοτρομοκρατών, εγκληματικών συμμοριών, βίαιων αλλοδαπών, προκαλούν μια βία χωρίς προηγούμενο» στην πρωτεύουσα, υποστήριξε ο Μορένο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Λεονίντας Ιζά, ηγέτης των Quechua από την ορεινή επαρχία Cotopaxi, δήλωσε στην τηλεόραση της Ecuavisa ότι «ζητήσαμε ελάχιστες προϋποθέσεις για διάλογο», συμπεριλαμβανομένου όπως το έθεσε "τέλος στη βία της κυβέρνησης εναντίον διαδηλωτών".
Προηγουμένως, οι αυτόχθονες διαδηλωτές αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν μέχρις ότου η Moreno αποκαταστήσει τις επιδοτήσεις καυσίμων.
Ο δήμαρχος του Κίτο Jorge Yunda, δήλωσε ότι ο Moreno ήταν πρόθυμος να αναθεωρήσει το πακέτο λιτότητας και σχεδίαζε να συναντηθεί το Σάββατο με ηγέτες των διαδηλωτών. Ο Jorge Yunda δήλωσε ότι μαζί με άλλους δημάρχους μεσολάβησαν για να σταματήσει η αποχή που είχε σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου του Ισημερινού, μπλοκάρισε τους αυτοκινητοδρόμους και προκάλεσε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βιομηχανίες όπως η ανθοκομία και η γαλακτοπαραγωγή.
Σε δήλωσή του αργότερα στο Twitter, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθούν στο Κίτο στις 15:00 (20:00 GMT).
Μέλη της αυτόχθονης ομάδας CONAIE είχαν προηγουμένως απορρίψει τις προσκλήσεις για τις συνομιλίες, αλλά συμφώνησαν μετά με την προϋπόθεση ότι θα μεταδοθούν και δεν θα κρατηθούν πίσω από κλειστές πόρτες.
Νωρίτερα το Σάββατο, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό σταθμό και γραφείο εφημερίδων στο Κίτο. Το κανάλι Teleamazonas μεταδίδει εικόνες από τα σπασμένα παράθυρά του και από ένα καμένο όχημα. Η εφημερίδα El Comercio μετέδωσε ότι μια "ομάδα άγνωστων" είχε επιτεθεί στα γραφεία της. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί σε κανένα συμβάν.
Αλλού, μασκοφορεμένοι άντρες έριξαν βόμβες μολότοφ σε ένα κυβερνητικό κτίριο στο Κίτο που στέγαζε το γραφείο του γενικού επιθεωρητή και έπειτα το εγκατέλειψαν.
Στο Twitter, η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο είπε ότι η περιοχή γύρω από το κτίριο εκκενώθηκε, ώστε τα πληρώματα των πυροσβεστών να σβήσουν τις φλόγες. Είπε ότι 30 άτομα συνελήφθησαν έξω από το κτίριο.
Τις φλόγες που άναψε ο προδότης των λαϊκών προσδοκιών  Μορένο να δούμε πως θα τις σβήσει…
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFPReutersdpa,HuffingtonpostBBCThe Guardian)