Διεθνής Αμνηστία: Στοιχεία για εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία στη βόρεια Συρία


Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν από τον τουρκικό στρατό και τη συριακή αντιπολίτευση στη βόρεια Συρία.

Για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου στη βόρεια Συρία κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, μία ημέρα μετά την κατάπαυση του πυρός και την αναστολή της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

Ο διεθνής οργανισμός, σε ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί ότι έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από 17 διαφορετικά άτομα, ανάμεσα στα οποία γιατροί, διασώστες, εκτοπισμένοι, άμαχοι, δημοσιογράφοι κ.α.

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι έχει αναλύσει βίντεο και οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο υπάρχουν στοιχεία για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του.

Μεταξύ άλλων, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων για «επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές» και συγκεκριμένα, σε μία κατοικία, σ’ έναν φούρνο και σ’ ένα σχολείο.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) εμφάνισαν πλήρη ασέβεια προς τη ζωή των αμάχων, εξαπολύοντας θανατηφόρες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και προκαλώντας τον θάνατο ή τον τραυματισμό αμάχων» σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Και προσθέτει: «Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τις ενέργειες των συριακών ένοπλων δυνάμεων που υποστηρίζει, εξοπλίζει και καθοδηγεί. Η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως σ’ αυτές τις ένοπλες δυνάμεις για να διαπράξουν σοβαρές παραβιάσεις στο Αφρίν και αλλού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές των Κούρδων, από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης έως την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί 218 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους και 18 παιδιά.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι από την έναρξη της «Πηγής Ειρήνης» έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμη 150, λόγω της εκτόξευσης κουρδικών ρουκετών  στη νότια Τουρκία.