Γενική απεργία στην Καταλονία Παραλύει η Βαρκελώνη

Εργαζόμενοι σταματούν τη δουλειά, καταστήματα κλειστά και ακτιβιστές μπλοκάρουν δρόμους στην Καταλονία την Παρασκευή σε μια γενική απεργία που γίνεται για τη φυλάκιση εννέα ηγετών υπέρ της ανεξαρτησίας για τους ρόλους τους στην αποτυχημένη ώθηση για απόσχιση πριν από δύο χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη την περιοχή άρχισαν να συγκλίνουν στη Βαρκελώνη το απόγευμα της Παρασκευής για να διαμαρτυρηθούν για την ετυμηγορία του ισπανικού ανώτατου δικαστηρίου και να ζητήσουν την απελευθέρωση των ηγετών.
Η παρουσία τους έφερε την πόλη σε αδιέξοδο πριν από μια μαζική επίδειξη που ξεκίνησε στις 5 μ.μ. τοπική ώρα.
Η είσοδος στο πιο διάσημο ορόσημο της πρωτεύουσας της Καταλονίας - η εκκλησία Sagrada Familia - παρεμποδίστηκε από διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας και 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Barcelona-El Prat.
Την Παρασκευή το πρωί, η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι Βαρκελώνης-Ρεάλ Μαδρίτης που έπρεπε να παιχτεί στην πρωτεύουσα της Καταλανίας στις 26 Οκτωβρίου είχε αναβληθεί λόγω των ταραχών .
Το απόγευμα η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν ήσυχη και υπήρχαν λίγα περιστατικά. Εντούτοις, υπήρχαν αστυνομικές κατηγορίες και δύο συλλήψεις στη Via Laietana, μία από τις κύριες οδούς της πόλης, μετά από αντικείμενα που ρίχτηκαν σε αξιωματικούς που φυλάσσουν την έδρα της εθνικής δύναμης από ένα μεγάλο πλήθος φοιτητών.
Οι μαχητικές επιτροπές υπεράσπισης της δημοκρατίας (CDR) ζήτησαν τη δημιουργία ενός στρατοπέδου διαμαρτυρίας επ αόριστον  στη βασική διασταύρωση του κέντρου της πόλης Gran Via και Passeig de Gràcia από τις 6 μ.μ. την Παρασκευή. Ο αποκλεισμός αυτής της διασταύρωσης θα παραλύσει την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος της πόλης.
Εν τω μεταξύ, ένας δικαστής στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας, το Audiencia Nacional, διέταξε την αστυνομία να κλείσει τον ιστοτόπο και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης του Tsunami Democratic, του οργανισμού υπέρ της ανεξαρτησίας που χρησιμοποίησε εφαρμογές για τον συντονισμό και τον έλεγχο των διαμαρτυριών. Η ομάδα ήταν πίσω από τις προσπάθειες της Δευτέρας να καταληφθεί το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης.
Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, που εδώ και πολύ καιρό αποτελούν το σήμα κατατεθέν του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν δ΄σει τη θέση τους αυτή την εβδομάδα σε βίαιες αναταραχές και μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Η Βαρκελώνη είχε τη χειρότερη νύχτα της βίας της την Πέμπτη, καθώς οι υποστηρικτές υπέρ της ανεξαρτησίας συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις ακροδεξιές ομάδες σε αψιμαχίες που κράτησαν το πρωί της Παρασκευής.
Μετά από μια μεγάλη διαδήλωση, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν την αστυνομία, ρίχνοντας πέτρες και τουλάχιστον μία βόμβα με βενζίνη σε μια προφανή προσπάθεια να φτάσουν στην έδρα της ισπανικής κυβέρνησης στην πόλη. Ένα κατάστημα ενδυμάτων πυρπολήθηκε και μια τράπεζα υπέστη βανδαλισμούς.

Ένας διαδηλωτής υπέρ της ανεξαρτησίας χτυπήθηκε άσχημα από μια ομάδα δεξιών , ενώ για άλλη μια φορά οι δρόμοι ήταν βρώμικοι από τη μυρωδιά και τις φωτιές καύσης σκουπιδιών. Πολλοί τραυματίες αναφέρθηκαν.
Καθώς οι συγκρούσεις συνέχισαν, η καταλανική τηλεόραση και το κύριο τηλεοπτικό κανάλι της Βαρκελώνης έπαψαν να εκπέμπουν ειδήσεις, όπως και τουλάχιστον μία από τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, προς υποστήριξη της γενικής απεργίας.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να φυλακίσει τους εννέα ηγέτες για απόσχιση και κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων για τους ρόλους τους στην αποτυχημένη ώθηση για ανεξαρτησία έχει προκαλέσει σάλο ανάμεσα σε πολλούς Καταλανούς.
Επίσης, την Παρασκευή, ο πρώην καταλανικός πρόεδρος Carles Puigdemont, ο οποίος ηγήθηκε την αποτυχημένη προσπάθεια για ανεξαρτησία πριν από δύο χρόνια, παραδόθηκε σε δικαστικές αρχές στο Βέλγιο , απαντώντας στην επανενεργοποίηση ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης που του εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα. Η ακρόασή του για την έκδοση έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου.
Ο περιφερειακός πρόεδρος της υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, Quim Torra, έχει επικριθεί επειδή είναι αργός στο να καταδικάσει τη βία - και για την έκκληση για πολιτική ανυπακοή κατά την αποστολή της καταλανικής αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης.
Μιλώντας την Παρασκευή το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, δήλωσε ότι 16 άτομα συνελήφθησαν τη νύχτα και τραυματίσθηκαν 10 αστυνομικοί. Επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ενώ οι άνθρωποι είχαν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, οποιαδήποτε βία θα αντιμετωπιζόταν σταθερά.
Ερωτηθείς για τις αναφορές ότι βίαιες ομάδες από τη χώρα των Βάσκων, τη Γαλλία και τη Γερμανία σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Καταλονία για να συμμετάσχουν σε τυχόν μελλοντικές ταραχές, ανέφερε ότι η συμμετοχή αυτή είχε ήδη προβλεφθεί από τις αρχές.
"Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ριζοσπαστικοί, βίαιοι άνθρωποι - άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογίες - ήταν παρόντες στην Καταλονία, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη", δήλωσε.
«Τείνουν να εμφανίζονται για τα γεγονότα που βλέπουμε στη Βαρκελώνη».

Έχουν ήδη αναφερθεί εκθέσεις ορισμένων βίαιων διαδηλωτών που δεν μιλάνε ούτε καταλανικά ούτε ισπανικά .
Παρά τις σιγοβράζουσες εντάσεις, ο Torra πρότεινε να διεξαχθεί ένα άλλο μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλανίας.
"Αν καταδικασθήκαμε σε 100 χρόνια φυλάκισης για να καταργήσουμε τις βουλευτικές εκλογές, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: θα πρέπει να τις επαναφέρουμε ξανά για αυτοδιάθεση", δήλωσε την Πέμπτη στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Από άρθρο του  Stephen Burgen στη Βαρκελώνη και του Sam Jones στη Μαδρίτη για τον The Guardian