Απαράδεκτο μπλοκάρισμα στην πρόσληψη 208 μόνιμων γιατρών στα Επείγοντα



Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία είναι η πρώτη γραμμή μάχης για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής. Παρ' όλα αυτά, ως αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, τα Επείγοντα όλης της χώρας κυριολεκτικά στενάζουν κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών κι άλλων ειδικοτήτων καθώς και των τραγικών κενών που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Κι ενώ η κυβέρνηση όπου βρεθεί κι όπου σταθεί προπαγανδίζει ότι τάχα «προτεραιότητά της είναι η ενίσχυση των ΤΕΠ», την ίδια στιγμή ακυρώνει αυθαίρετα την πρόσληψη 208 γιατρών στα ΤΕΠ νοσοκομείων που ανήκουν στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή σε Αθήνα, Πειραιά και νησιά του Αιγαίου.

Οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί εδώ και 18 μήνες, η διαδικασία των κρίσεων και τα τελικά αποτελέσματα έχουν ολοκληρωθεί από την 1η Ιούλη, ωστόσο αντί να διοριστούν άμεσα, ακόμη κι αυτοί οι ελάχιστοι γιατροί σε σχέση με τις πραγματικές και οξυμένες ανάγκες, η κυβέρνηση προχωρά στην ακύρωση των διορισμών τους, επικαλούμενη υποτιθέμενες παρατυπίες.

«Συνθήκες πολέμου» στα Επείγοντα

Σήμερα, τα Επείγοντα λειτουργούν σε πολύ μεγάλο μέρος τους με επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν πέρυσι, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων που έκαναν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και οι Ενώσεις Ιατρών, αλλά και το βάρος των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων που θα προκαλούσε η τυχόν απόλυσή τους στα τέλη του 2018.

Χαρακτηριστικά, στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» απαιτούνται τουλάχιστον 15 μόνιμοι γιατροί. Ομως, υπηρετούν 11, εκ των οποίων η πλειοψηφία τους είναι επικουρικοί. Επιπλέον προϋπόθεση για την ομαλή και πλήρη λειτουργία των Επειγόντων είναι η επαρκής στελέχωση των εργαστηρίων (αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι, τμήματα υπερήχων κ.ά.). Ωστόσο στο ίδιο νοσοκομείο, από τα μεγαλύτερα της χώρας, από τους δύο αξονικούς τομογράφους λειτουργεί μόνο ο ένας, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Ο κόσμος στενάζει. Σε κάθε εφημερία επικρατούν "συνθήκες πολέμου". Η αναμονή για μια εξέταση φτάνει στις 6 και 7 ώρες...», καταγγέλλουν γιατροί των Επειγόντων.

Πλέον, με την ουσιαστική ακύρωση των προσλήψεων μόνιμων γιατρών, δεκάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν χρόνια στα Επείγοντα, έχουν αποκτήσει πολύτιμη επιστημονική εμπειρία και περιλαμβάνονταν στους διορισμούς, βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, για τα νοσοκομεία και τους ασθενείς.

Αντίστοιχα, στον «αέρα» βρίσκονται δεκάδες άλλοι γιατροί που γνωρίζοντας, με βάση τα αποτελέσματα των κρίσεων, ότι θα διοριστούν παραιτήθηκαν από άλλες θέσεις και δουλειές, ήρθαν με τις οικογένειές τους ακόμα και από το εξωτερικό...

Απέναντι στα προσχήματα και την κάλπικη αντιπαράθεση

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΟΕΝΓΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε διαδοχικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο: Την άμεση πρόσληψη των 208 γιατρών. Την πλήρωση και στελέχωση των νοσοκομείων με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς οι 208 γιατροί είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Να σημειωθεί ότι οι κενές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία - ακόμη και με τα υπάρχοντα απαρχαιωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα - ξεπερνούν τις 6.500!

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την Ομοσπονδία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να παίξει «κρυφτούλι», επικαλούμενη αρχικά γραφειοκρατικά κωλύματα. Βέβαια, όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, επιστρατεύει fast track διαδικασίες, για «επενδυτικές» μπίζνες χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για την άρση αρχαιολογικών «εμποδίων», όπως συμβαίνει και με σχετικές διατάξεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για «παρατυπίες» χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία (πόσους και ποιους αφορούν), παρά την επιμονή της ΟΕΝΓΕ. Επιχείρησε μάλιστα να μετατρέψει τους 208 γιατρούς σε εξιλαστήρια θύματα μιας κάλπικης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν και οι δύο έχουν τεράστια ευθύνη για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους διορισμούς, καθώς πρόκειται για θέσεις που έχουν προκηρυχθεί εδώ και 18 μήνες και οι κρίσεις τους έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούλη. Οταν η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με ημερομηνία λήξης, η υποστελέχωση, η έλλειψη σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων φέρουν την υπογραφή τους, προκειμένου να βαθύνει η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν θα μείνει αναπάντητο

Οπως υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, δεν δόθηκε από το υπουργείο «καμία απάντηση στα επίμονα ερωτήματά μας, ποιες είναι οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν, πόσους συναδέλφους αφορούν».

Και ξεκαθαρίζει: «Η αόριστη επίκληση της νομιμότητας δεν νομιμοποιεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση για να παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες το διορισμό μόνιμων γιατρών, την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των μεγάλων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και παρατείνουν την αγωνία των συναδέλφων μήνες τώρα».

«Δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», τονίζει και απαιτεί: Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί των 208 γιατρών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

«Δεν μας κάνουν χάρη, διεκδικούμε το αυτονόητο!»

«Δεν μας κάνουν χάρη. Διεκδικούμε τα αυτονόητα: Την πρόσληψή μας, με βάση τα προσόντα και το γεγονός ότι κριθήκαμε γι' αυτές τις θέσεις. Δίνουμε ήδη τον καλύτερο εαυτό μας για τις θέσεις εργασίας που θα έπρεπε να έχουμε ήδη διοριστεί», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» μία από τις επικουρικούς γιατρούς που περιμένουν το διορισμό τους.

Και προσθέτει: «Οι γιατροί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να είναι μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, να χαίρουν όλων των απαραίτητων δικαιωμάτων κι όχι να μας βάζουν "ταμπέλες", ότι πήραμε παράνομα κάποια θέση. Επικαλούνται ανύπαρκτες "παρατυπίες", αυτοί που εφαρμόζουν ακόμη και τους δικούς τους νόμους όπως κι όποτε θέλουν. Αυτοί που τρέχουν διαδικασίες με μορφές "κατεπείγοντος", τον Δεκαπενταύγουστο ή τα μεσάνυχτα, για να περάσουν τροπολογίες, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αντιλαϊκά μέτρα...».