Ο διωγμός της Ποντιακής διαλέκτου από το Ελληνικό κράτος

Η Ποντιακή διάλεκτος κοντεύει να εξαφανιστεί στην Ελλάδα. Η έλευση των Ελλήνων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση έδωσε ένα φιλί ζωής στην τελευταία ζωντανή αρχαιοελληνική διάλεκτο, αφού οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση μιλούν πάρα πολύ καλά Ποντιακά. Φέτος συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου. Κανένας Έλληνας ιστορικός και προπαντός από αυτούς που ασχολούνται με το διωγμό των Ελλήνων του Πόντου, δεν ασχολήθηκε με το διωγμό της Ποντιακής διαλέκτου από το Ελληνικό κράτος.
Από το 1950 έως το 1980 η Ποντιακή διάλεκτος καταδιώχθηκε από το Ελληνικό κράτος και σε κάποιες περιόδους η καταδίωξή της ήταν ανελέητη, όπως ανελέητη ήταν και η καταδίωξη κάποιων ηθών και εθίμων του Πόντου. Μικροί Πόντιοι μαθητές ξυλοφορτώνονταν από τους δασκάλους γιατί μιλούσαν μεταξύ τους τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο. Ποτέ σ’ αυτό το κράτος μετά το 1980 κανένας δεν μπήκε στον κόπο να κάνει μια έρευνα για τις αιτίες που έθεσαν υπό διωγμό την τελευταία ζωντανή αρχαιοελληνική διάλεκτο. Επί τριάντα χρόνια το Ελληνικό κράτος μόχθησε να εξαφανίσει τα Ποντιακά αλλά αυτό δεν κίνησε το ενδιαφέρον κανενός ιστορικού. Σίγουρα θα υπάρχουν αποφάσεις, εγκύκλιοι, συζητήσεις. Κανένα όμως τέτοιο στοιχείο δεν έγινε αντικείμενο αναζήτησης από κανέναν ιστοριοδίφη και αντικείμενο έρευνας και ανάλυσης από κανέναν ιστορικό.
Με βάση ποια απόφαση, διαταγή, εγκύκλιο οι Πόντιοι μαθητές ξυλοφορτώνονταν εάν μιλούσαν Ποντιακά στα σχολεία από το 1950 έως το 1980; Ο διωγμός της Ποντιακής διαλέκτου από το 1950 έως το 1980 περιοριζόταν στα σχολεία ή επεκτεινόταν και σ’ άλλα κοινωνικά πεδία; Σε ποιες περιοχές επιδείχθηκε ιδιαίτερος ζήλος στο διωγμό της Ποντιακής διαλέκτου και για ποιο λόγο; Τι ρόλο έπαιξε ο διωγμός της Ποντιακής διαλέκτου εκείνα τα κρίσιμα χρόνια στον περιορισμό της χρήσης της από τους Πόντιους και στον κίνδυνο εξαφάνισής της; Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε έδρα Ποντιακών Σπουδών. Θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα;
Νικολαΐδης Χρηστάκης