Χουντικής έμπνευσης τροπολογίας: Επίτροποι της ΕΥΠ (χαφιέδες) σε δημόσιες υπηρεσίες


Δεν θεωρώ δεδομένο ότι για να ασκήσει κάποιος με επάρκεια τα καθήκοντά του πρέπει να κατέχει ένα σκασμό πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Αλλά:

1. Όταν υπάρχει νόμος που ορίζει τα τυπικά προσόντα και εσύ σπεύδεις με εκπρόθεσμη φωτογραφική τροπολογία - πιο φωτογραφική δε γίνεται, μόνο η τροπολογία για τα υψομετρικά της Αγια-Σοφιάς τη συναγωνίζεται - να τον αλλάξεις, γιατί θέλεις σώνει και καλά να διορίσεις διοικητή τον συγκεκριμένο κολλητό σου, κάποιο θέμα υπάρχει.

2. Όταν έχεις ως επίκεντρο της πολιτικής σου την "αριστεία", όταν μεγάλο μέρος της αντιπολιτευτικής σου ρητορικής βασίζεται στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση "πολεμά την αριστεία" και όταν μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής σου τακτικής, αυτό το πρώτο διάστημα της κυβέρνησής σου, βασίζεται στο "κοιτάξτε τι υπεργαμάτα CVs βάλαμε εμείς οι άριστοι"· και ξαφνικά επιχειρηματολογείς ότι αξία δεν έχουν τα πτυχία, αφού ο άνθρωπός σου έχει βγάλει το μεγάλο πανεπιστήμιο της ζωής, τότε επίσης κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Όμως το μεγάλο ζήτημα με τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν είναι τα τυπικά προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. Είναι η πρόβλεψη για τη δυνατότητα υπογραφής "μνημονίων συνεργασίας" μεταξύ της ΕΥΠ και "των φορέων της παραγράφου 1", δηλαδή ολόκληρου του δημόσιου τομέα (*). Και η πρόβλεψη για ορισμό από την ΕΥΠ υπαλλήλου της, ως "συνδέσμου" με κάποιον από τους παραπάνω φορείς. Με πρόβλεψη μυστικότητας για τα παραπάνω, αφού η τροπολογία προβλέπει και τη μη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.

Πρόκειται για εφιαλτική ρύθμιση, που επαναφέρει τον θεσμό των "κυβερνητικών επιτρόπων" της χούντας, σε έκδοση βελτιωμένη και επηυξημένη (τουλάχιστον οι κυβερνητικοί επίτροποι ήταν γνωστοί). Ο χαφιές της υπηρεσίας σας, σας εύχεται καλές γιορτές.

__________

(*) Φορείς της παραγράφου 1: "Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα ελεγχόμενα ή εποπτευόμενα από το Δημόσιο νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και οι επιχειρήσεις τους".