Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς  της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση και της απόφασης του Ιράν να κάνει το ίδιο για την Αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική  Διοίκηση (μέσης Ανατολής) σε αντίποινα, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ΡΤ επεσήμανε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μπορεί να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους άνδρες του αμερικανικού στρατού που έχουν σταλεί στην Μέση Ανατολή.
Για παράδειγμα, η κράτηση 10 Αμερικανών ναυτών, που είχαν συλληφθεί το 2016 εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων στον Περσικό Κόλπο, μπορεί να είχε διαφορετική εξέλιξη τώρα από αυτήν που είχε προ τριετίας Οι
Αμερικανοί ναύτες κρατούμενοι των Ιρανών

«Η αντιμετώπιση θα είναι εντελώς διαφορετική… οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αντιμετωπίζονταν ως τρομοκράτες και όχι ως στρατιώτες ενός εθνικού στρατού,» δήλωσε ο Αλή Ρίζκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας που εργάζεται στην Μέση Ανατολή.
Η τρομοκρατία αποτελεί έγκλημα, κατά το ιρανικό δίκαιο και έτσι το Ιράν «θα εφάρμοζε σκληρή αντιμετώπιση, με προφυλάκιση και δίκη,» εξήγησε ο Βλαντίμιρ Σαζίν, ερευνητής στο ρωσικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών.
Και ενώ ο σημερινός Σύμβουλος Ασφαλείας Τζων Μπόλτον είναι ενθουσιώδης οπαδός του ματς των χαρακτηρισμών τρομοκράτης, οι δύο προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις , κατά τους Τάϊμς της Νέας Υόρκης, δίσταζαν να κάνουν το ίδιο. Η κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους εξέτασε μια σειρά σκληρών μέτρων εναντίο του Ιράν κατά τον πόλεμο του Ιράκ, αλλά αυτοσυγκρατήθηκε.
«Τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα  βαραίνουν πολύ περισσότερο των θετικών», είπε ο Τζέφρυ Πρέσκοτ, ανώτερος Διευθυντής  Μέσης Ανατολής, υπό τον πρόεδρο Ομπάμα. Η Γουέντι Σέρμαν, πρώην υψηλή αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξέτασε την πρόταση να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ξένη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει, επειδή δεν  θα προέκυπτε πρακτικό κέρδος, λόγω των κινδύνων και του γεγονότος ότι είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις εναντίον αυτού του σώματος.
«Χαρακτηρίζοντας ένα ξένο στράτευμα ως ξένη τρομοκρατική  οργάνωση εκθέτουμε τους στρατιώτες μας σε κίνδυνο, ιδιαίτερα τους στρατιώτες μας στο Ιράκ, δίπλα στο Ιράν», δήλωσε.
Όπως έγραψαν οι Τάϊμς της Νέας Υόρκης, οι Φρουροί της Επανάστασης επιστάτησαν του προηγουμένου  πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και κάποιοι από του επιτελείς τους είχαν γίνει στόχοι κυρώσεων των ΗΠΑ και ου ΟΗΕ.
Στο μεταξύ πολλοί  αξιωματούχοι του Ιράκ έχουν αντιταχθεί στον χαρακτηρισμό, δοθέντος ότι θα μπορούσε να περιορίσει τις κινήσεις ορισμένων βουλευτών και άλλων  παραγόντων της υπο  Σιιτική ηγεσία κυβέρνησης, που έχουν δεσμούς με την ιρανική ηγεσία. Σύμφωνα με τους Τάϊμς αυτό θα μπορούσε να εγείρει εμπόδια στις κινήσεις των 5000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ – μια πρόταση πολύ δημοφιλής μεταξύ μερικών Ιρακινών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
Κατά τον Ρώσο ερευνητή Ζαζίν, η κλιμάκωση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης είναι μόνο ένα πρόσχημα για την ενίσχυση των προπαγανδιστικών επιχειρήσεων «ενός 40χρονου Ιρανό-Αμερικανικού ψυχρού πολέμου», όπου όμως καμία χώρα δε θέλει  να παραβιάσει την κόκκινη γραμμή και να διακινδυνεύσει  την έκρηξη πολέμου.