Για να μαθαίνουν οι νέοι αλλά και οι παλιότεροι, αφού οι καιροί αλλάζουν…
Ανήκεις στη δακτυλοδεικτούμενη κοινωνική ομάδα των εργαζομένων του Δημοσίου; Μπήκες μέσω ΑΣΕΠ και όχι χάρη σε κάποιο κομματικό βύσμα; Θα ‘θελες να σαι και εσύ σαν τον κυρ Ηλία απ’ το Πρωτόκολλο, που ποτέ δεν τον έχεις γνωρίσει, γιατί από το 1981 έχει πάρει “μετάταξη” σε κάποιο πολιτικό γραφείο;
Σου έχουμε νέα. Οι καιροί αλλάζουν και οι παλιές καλές εποχές των βυσμάτων του Δημοσίου, επιστρέφουν με τη μορφή της “αξιολόγησης” για να σου δώσουν μια ευκαιρία σε μια πιο ανέμελη ζωή. Ευρωπαϊκή Ένωση, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, όλοι συνωμοτούν υπέρ σου για να κάνεις τη ζωάρα σου, στο νέο τουριστικό προορισμό ξεγνοιασιάς, που ακούει στο όνομα “Ελληνικό Δημόσιο”.
Εμείς με τη σειρά μας, είμαστε εδώ για να σου δώσουμε μερικές πρώτες συμβουλές, γιατί όσο λιγότερο δουλέψεις, τόσο πιο ξέγνοιαστος θα είσαι εσύ και τόσο πιο πολύ θα καταστραφεί ο Δημόσιος τομέας, ώστε να χαριστεί πουληθεί στον ιδιωτικό και να τελειώνουμε με την τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης. Να τις διαβάσεις, να τις αποστηθίσεις και να τις μοιραστείς και με τους άλλους φίλους σου αν είναι και αυτοί υπάλληλοι του Δημοσίου.
1. Μάθε να γλείφεις τον προϊστάμενό σου μέχρι να γίνει η γλώσσα σου τσαρούχι
Kαλώς ή κακώς, στο Δημόσιο, πάντα θα έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου. Αυτό δεν το αποφεύγεις. Όμως αυτό μπορείς να το κάνεις να λειτουργήσει προς όφελός σου. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας σου, είναι αυτός που στο τέλος θα σεαξιολογήσει και θα κρίνει αν πρέπει να παραμείνεις στη θέση σου, αν πρέπει να πάρεις περισσότερα ή λιγότερα λεφτά και γενικά μπορεί να σε κάνει ό,τι θέλει.
Μην του αντιμιλάς, μην τον στραβοκοιτάς. Εκτίμησε την εξουσία που έχει πάνω σου και ξεκίνα να κάνεις και πράγματα που δεν εμπίπτουν στον καταμερισμό της εργασίας σου. Πήγαινέ του έναν καφέ, πλύνε το αμάξι του, μάθε πώς να κάνεις καλό μασάζ στα πόδια και κάνε τα ψώνια που χρειάζεται για το σπίτι. Μάθε τρόπους καλής συμπεριφοράς και στον ελεύθερο χρόνο σου ψάξε στο ίντερνετ για βίντεο που δείχνουν πώς μπορούν να καθρεφτιστούν τα μούτρα σου μέσα σε παπούτσια αν τα γυαλίσεις αρκετά καλά.
2. Γίνε μέλος ενός κυβερνητικού κόμματος
Τα κομματικά βύσματα στο Δημόσιο, γύρισαν για να μείνουν. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας σου πιθανότατα είναι ήδη μέλος κάποιου από τα μεγάλα κόμματα, τα οποία μπορεί να έχουν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ τους, αλλά σε ζητήματα προστασίας των δικών τους ανθρώπων δείχνουν μεγάλη αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από το ποιο κυβερνά την κάθε περίοδο.
Μη διστάζεις. Κομματικοποιήσου. Όταν η υπηρεσία σου δείξει πτώση σε κάποια “αξιολόγηση”, κάποιος από το γραφείο θα πρέπει να πάρει πόδι. Γιατί να φύγεις εσύ και όχι ο φλώρος ο Βασιλάκης; Ο Βασιλάκης δεν ψηφίζει ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΝΔ. Κανένας βουλευτής δε θα πουλήσει τσαμπουκά στον προϊστάμενό σου επειδή απέλυσε το Βασιλάκη. Εσύ όμως έχεις φέρει ψήφους στο κόμμα. Με τι μούτρα θα αντικρίσει ο προϊστάμενός σου το βουλευτή σου, στο επόμενο γκαλά, αν έχει απολύσει έναν από τους ψηφοφόρους του;
3. Να είσαι καθώς πρέπει
Η “αξιολόγηση” δεν αφορά μόνο την απόδοσή σου στη δουλειά αλλά και τησυμπεριφορά σου εκτός αυτής. Δεν είναι εποχή αυτή για ριζοσπαστισμούς. Πέτα τα σκουλαρίκια και κρύψε τα τατού. Βάλε το κουστουμάκι σου και βγες σαν άνθρωπος για έναν ελληνικό και μια πάστα. Πήγαινε στην εκκλησία και παρακολούθησε τη λειτουργία. Ακόμα κι ο τελευταίος ιερέας μπορεί να έχει κάποια άκρη σε κάποιο βουλευτή και να μπορεί να πει έναν καλό λόγο για σένα στην υπηρεσία σου. Εμπιστέψου τις συμβουλές της γιαγιάς που έζησε την εποχή του “δελτίου κοινωνικών φρονημάτων” και θα βρεις ότι είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορείς να κάνεις από αυτά που σου προτείνουμε εμείς.
4. Μη δίνεις δικαιώματα
Άλλο κομμάτι της “αξιολόγησης” θα κρίνει κατά πόσο είσαι πιστός στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Όχι δεν είπαμε να μη πάρεις λεφτά από δημόσιο ταμείο αν σου δωθεί η ευκαιρία. Αυτά λύνονται με μια σύντομη ΕΔΕ. Ο πιο εύκολος τρόπος που ένας εργαζόμενος μπορεί να παραβεί το νόμο ακόμα και χωρίς να το ξέρει, είναι να συμμετάσχει σε παράνομη και καταχρηστική απεργία. Δηλαδή στο περίπου 90% των απεργιών που γίνονται. Για όνομα του Θεού μην παραβιάσεις το νόμο. Καταλαβαίνουμε ότι θες να απεργήσεις, γιατί θα απεργήσει και η Μαιρούλα από τον κάτω όροφο που έχει μπει σε κάποιο συνδικάτο. Άσε τη Μαιρούλα. Θα έχει την ίδια μοίρα με το Βασιλάκη. Θες να έχεις την ίδια μοίρα με το Βασιλάκη;
5. Άραξε
Κάποια στιγμή θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να αξιολογήσεις και εσύ ανώνυμα τον προϊστάμενό σου. Τι προτιμάς; Να μείνει διευθυντής της υπηρεσίας κάποιος που έχετε πιει και έναν καφέ μαζί στα γραφεία κάποιου κόμματος, ή να έρθει κάποιος άλλος που θα θέλει να ανεβεί η απόδοση; Αφού έτσι κι αλλιώς, αν η υπηρεσία σου κριθεί ζημιογόνα, θα τη χαρίσουν πουλήσουν σε κάποιον ιδιώτη και εσύ θα πάρεις μετάταξη σε κάποιο πολιτικό γραφείο. Άραξε. Άσε το Βασιλάκη και τη Μαιρούλα να βγάζουν φίδια από τρύπες.
6. Στην τελική, κάνε μια ΜΚΟ
Έχεις κάνει όλα τα παραπάνω και ακόμα χρειάζεται να πηγαίνεις που και που στην υπηρεσία σου; Παράτα τα όλα. Παραιτήσου απ’ το δημόσιο. Έχεις το κομματικό βύσμα και το σεβασμό της κοινωνίας, ώστε να κάνεις μια δικιά σου ΜΚΟ, να γίνεις ένας εντερπρενούρ που πήρε το ρίσκο της επιχειρηματικότητας και παίρνει τις ολοδικές του επιδοτήσεις από το ελληνικό κράτος για να προσφέρει κοινωνικό έργο. Χιλιάδες πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση, χρειάζονται τη βοήθειά σου εκεί έξω. Να σαν το κεφαλούδι Oxyura leucocephala.
Μην είστε χαζοί. Αξιολογηθείτε!
Υ.Γ.: Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με την πάπια Oxyura leucocephala. Το θεωρούμε πολύ συμπαθητικό πουλί που χρήζει προστασίας.
0 Σχόλια
Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία