Περισσότερες από 50 χώρες υποστηρίζουν τη Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έλαβε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη περισσότερων από πενήντα χωρών.
Την Πέμπτη τρεις δηλώσεις εξέφρασαν όχι μόνο υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, αλλά και τη δέσμευσή η χώρα της Νότιας Αμερικής να σταματήσει να γίνεται στόχος του παρεμβατισμού.
Κατά την 36η τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη, πραγματοποιήθηκαν αρκετές παρεμβάσεις στήριξης προς τον λαό τηςΒενεζουέλας εκ μέρους μιας ομάδας χωρών που συνυπογράφουν, καθώς και της Μπολιβαριανής Συμμαχίας των Λαών της Αμερικής μας (ALBA) και του Πρεσβευτή της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Jorge Valero.
57 χώρες συνυπέγραψαν την κοινή δήλωση για τα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα της Νότιας Αμερικής τους τελευταίους μήνες. Αυτή υποστηρίζει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο Μόρος σε δεκατρία σημεία, όπου γίνεται κάλεσμα για σεβασμό της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.
«Καταδικάζουμε κάθε ενέργεια που διαταράσσει την ειρήνη, την ηρεμία και τη δημοκρατική σταθερότητα […] και απειλεί την κυριαρχία της, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων απειλών περί ενδεχόμενης ξένης παρέμβασης στρατιωτικού χαρακτήρα», ανέφερε το έγγραφο που ανέγνωσε ο Κουβανέζος πρεσβευτής στο Συμβούλιο, Pedro Luis Pedroso.
Τα προσχωρούντα έθνη δηλώνουν ότι «είναι ο λαός της Βενεζουέλας που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον προσδιορισμό του μέλλοντός του χωρίς εξωτερική παρέμβαση», αναφέρει το έγγραφο, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η δημοκρατία της χώρας προωθεί «την ανάπτυξη για την παγίωση της ειρήνης και επιβεβαιώνει τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ομοίως, οι υπογράφοντες αναγνωρίζουν ότι η Συντακτική Εθνοσυνέλευση προωθεί τον «καθολικό διάλογο» μέσω της «αμοιβαίας πολιτικής αναγνώρισης, ενότητας, συμφιλίωσης και συνεργασίας», χαρακτηρίζοντάς την «εγγυητή της πλήρους λειτουργίας του δημοκρατικού κράτους».
Τα έθνη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Ιράκ, η Ρωσία, η Κούβα, η Κίνα, η Βολιβία, ηΠαλαιστίνη, η Συρία, η Λιβύη, ο Ισημερινός, το Βιετνάμ, η Νότια Αφρική και το Ιράν, επανέλαβαν την υποστήριξή τους στη συνταγματική κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στη δέσμευσή της για διασφάλιση της ειρήνης και διατήρηση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.
Υποστηρίξαν επίσης τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Νικολάς Μαδούρο «για τον πολιτικό διάλογο» για «διατήρηση της ειρήνης και εγγύηση της σταθερότητας των δημοκρατικών θεσμών». Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την απόρριψη των διεθνών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, θεωρώντας τις «ξένες, μονομερείς και παράνομες», που προκύπτουν μέσω των «μονομερών καταναγκαστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εναντίον του λαού της Βενεζουέλας», ως «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διότι «επηρεάζουν άμεσα τον λαό», κατηγορώντας τους ότι επιδιώκουν «αλλαγή κυβέρνησης».
Επιπλέον, δήλωσαν την υποστήριξή τους στις εκκλήσεις για διάλογο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ντανίλο Μεδίνα και του πρώην Προέδρου της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
Κατά τη διάσκεψη, ανεγνώσθη επίσης η διακήρυξη των λαών της ALBA, ένα έγγραφο που ευθυγραμμίζεται με την αξίωση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Βενεζουέλας. Μέσα από τη φωνή του Πρεσβευτή της Νικαράγουα, Ερνάν Εστράδα, η οργάνωση απέρριψε την «διεθνή εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης» και καταδίκασε τις «δηλώσεις του Προέδρου τωνΗνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ» σχετικά με μια «πιθανή στρατιωτική δράση», καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις εις βάρος της χώρας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,Jorge Valero, χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών απέναντι σε αυτές τις παρεμβάσεις και είπε: «ναυάγησαν οι προσπάθειες να καταστρέψουν τη δημοκρατία». Απόδειξη αυτού είναι η Συντακτική Εθνοσυνέλευση, και χάρη σε αυτήν «τη βασίλισσα της ειρήνης (…) θριάμβευσε η πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ και του Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Η 36η τακτική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία διεξάγεται επί του παρόντος στη Γενεύη της Ελβετίας, ξεκίνησε τις εργασίες της τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 29.
Η υποστήριξη των λαών της ALBA και των 57 χωρών που έχουν υπογράψει τη δήλωση έρχεται να επιβεβαιώσειτην υποστήριξη αλληλεγγύης παγκοσμίως στο έθνος της Νότιας Αμερικής, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες δέχτηκε επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες που συμμάχησαν με τον ιμπεριαλισμό, που με παρεμβατικά σχόλια προσπαθούν να καθυστερήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες που διεξάγονται επί του παρόντος στη Βενεζουέλα, όπως είναι οι επόμενες περιφερειακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, στις οποίες θα συμμετάσχουν τόσο κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης όσο και του τσαβισμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια