Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «εκκαθάρισης» ελεύθερων επαγγελματιών, εργαζομένων με «μπλοκάκια» αλλά και μικρομεσαίων επιτηδευματιών.
Μια επιχείρηση μάλιστα η οποία τυγχάνει της πλήρους αποδοχής των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίοι επιδιώκουν και σε αυτό το θέμα «σύγκλιση» της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο της αυτοαπασχόλησης στη χώρα μας, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα στη σχετική κατάταξη που είναι η Ιταλία. Σε αυτή τη στατιστική «παραφωνία» της Ελλάδας, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εντοπίζουν μια από τις σοβαρότερες αιτίες για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Έτσι, πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα τη μαζική διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη «στροφή» των αυτοπασχολούμενων στις μορφές εξαρτημένης εργασίας, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται και μάλιστα με τις… ευλογίες του ΔΝΤ.
Η λογική του «κοινοτικού μέσου όρου» φαίνεται να αποτελεί «πιλότο» για τον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε άλλα θέματα πέραν του αφορολογήτου αλλά και της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Όπως θεωρεί εξαιρετικά υψηλό το 50% των μισθωτών και των συνταξιούχων που απαλλάσσονται κάθε φόρου (σ.σ αυτό το ποσοστό αμφισβητείται έντονα από την ελληνική πλευρά), όπως θεωρεί τη συνταξιοδοτική δαπάνη μεγάλη για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, έτσι εκτιμά ότι και ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου επιτηδευματιών είναι εξωφρενικός αν συγκριθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τα στοιχεία –τα οποία στηρίζονται σε δεδομένα του 2015- έχουν ως εξής:
- Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα, έφτανε στο τέλος του 2015 στα 1,06 εκατομμύρια άτομα χωρίς να συνυπολογίζονται οι αγρότες. Αυτός ο αριθμός, αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού αριθμού των απασχολούμενων και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ακολουθεί η Ιταλία με 22% (σ.σ είναι πολύ μεγαλύτερη αγορά εργασίας με αριθμό αυτοαπασχολουμένων της τάξεως των 4,8 εκατομμυρίων), η Τουρκία με 20,8%, η Πολωνία με 18,5% και η Ρουμανία με 17,8%.
- Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη αναλογία μισθωτών ως προς τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Σε κάθε 100 εργαζόμενους, αντιστοιχούν περίπου 66 μισθωτοί όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 27 είναι 85%. Κοντά στα ελληνικά ποσοστά, είναι η Τουρκία, η Ρουμανία, τα Σκόπια και η Ιταλία (σ.σ οι αναλογίες σε αυτές τις χώρες κυμαίνονται από 68% έως 77%). Κατά… σύμπτωση, και στις τέσσερις αυτές χώρες υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα φοροδιαφυγής. Αντίθετα, στα χαμηλότερα κλιμάκια της σχετικής κατάταξης, υπάρχουν η Νορβηγία με περίπου 94%, η Δανία με 92%, η Σουηδία με 91% και οι Γερμανία και Λουξεμβούργο με περίπου 90%.
Η μαζική «επίθεση» που έχουν δεχτεί οι αυτοαπασχολούμενοι το τελευταίο διάστημα, έχει επηρεάσει τον αριθμό τους με τις διακοπές επαγγελματικής δραστηριότητας να προσεγγίζουν πλέον τις 100.000 μετά και τα «εγκαίνια» του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και τη σύνδεσή τους με το δηλωθέν εισόδημα. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς σχεδόν το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται από την παρούσα κυβέρνηση είναι εις βάρος των αυτοπασχολούμενων, ειδικά αυτών που δηλώνουν κέρδη άνω των 30-40.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ειδικότερα:
- Ο συνδυασμός φόρων, εισφοράς αλληλεγγύης και ασφαλιστικών εισφορών, ανεβάζει τον συνολικό συντελεστή κρατήσεων ακόμη και στο… 62% ακόμη και γι' αυτούς που δηλώνουν πολύ χαμηλά κέρδη. Έτσι, από τα 5000 ευρώ κέρδη, απομένουν καθαρά 1884 ευρώ μετά την καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Στις 20.000 ευρώ κέρδη μένουν 10.688 ευρώ καθαρά (σ.σ οι κρατήσεις ανέρχονται στο 47%) ενώ στις 100.000 ευρώ κέρδη, μένουν 45.333 ευρώ καθαρά με τον συντελεστή κρατήσεων να διαμορφώνεται στο 55%.
- Ουσιαστικά έχουν μηδενιστεί οι δυνατότητες να ξεκαθαρίσουν οι επαγγελματίες με το… παρελθόν τους. Για τα χρέη προς την εφορία, δεν παρέχεται καμία δυνατότητα ρύθμισης πέραν των 12 δόσεων (σ.σ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι δόσεις ανεβαίνουν στις 24). Για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το περίφημο «πάγωμα» έχει μείνει ακόμη σε επίπεδο πρωθυπουργικών εξαγγελιών. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, ακόμη και αν πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχουν δικαίωμα ούτε συνταξιοδότησης ούτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμη και το «σωσίβιο» του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν θα υπάρχει για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς μένουν εκτός των σχετικών διατάξεων έχοντας ως μοναδική λύση τον «νόμο Κατσέλη».
Η «συνταγή» ΔΝΤ για μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα με αντίστοιχη μετατόπιση των απασχολούμενων στην εξαρτημένη σχέση εργασίας –έστω και στη μερική απασχόληση- αναμένεται να επιβαρύνει και τον δείκτη της ανεργίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτή τη φάση, η απασχόληση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε σύνολο περίπου 3,6 απασχολουμένων, τα 2,17 εκατομμύρια (περίπου το 70%) απασχολείται σε επιχειρήσεις που αριθμούν λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό. Επίσης, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν δημιουργήσει αυτή τη στιγμή περίπου 855 χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς πέραν από τους εαυτούς τους, απασχολούν και άλλο προσωπικό. Φυσικά, η τάση είναι πτωτική:
- Η απασχόληση στους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό έχει περιοριστεί από τις 377 χιλιάδες που ήταν το 2009, στις 248,4 χιλιάδες το 2015 ενώ η πτωτική τάση συνεχίζεται
Η απασχόληση στους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό, έχει πέσει από τις 964 χιλιάδες το 2009, στις 855 χιλιάδες το 2015.
Πηγή
0 Σχόλια
Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία