Δίνουν εισφορές 58.000 ευρώ για να πάρουν επικουρική 130 ευρώ


Με εισφορές 100 ή 120 ευρώ το μήνα στον κλάδο επικούρησης για 40 χρόνια, ο σημερινός συνταξιούχος παίρνει επικουρική σύνταξη 130 ευρώ. 

Με εισφορές 60 -70 ευρώ το μήνα για 40 χρόνια στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο συνταξιούχος παίρνει σήμερα μέρισμα 100 ευρώ, το πολύ για 15 χρόνια. 

Αλλά και ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να πληρώνει κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ 1.500 ευρώ, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πίσω τα χρήματα που πλήρωσε ως εισφορές σε 40 χρόνια συνταξιοδοτικού βίου.
Με αυτά τα παραδείγματα, ο τέως υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας σε ημερίδα για τα επαγγελματικά ταμεία, καυτηρίασε τις στρεβλώσεις που εμφανίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και τους λάθους χειρισμούς του παρελθόντος που οδήγησαν τα ταμεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. 

«Αν λειτουργούσε σωστά το σύστημα», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης, «δε θα είχαμε φθάσει στο απαράδεκτο φαινόμενο κάποιοι να έχουν πάρει στο παρελθόν διπλάσιο εφάπαξ από αυτό που δικαιούντο με βάση όσα είχαν πληρώσει και σήμερα να μην παίρνει ένας εργαζόμενος ούτε τις εισφορές του».

Ο τέως υπουργός παραδέχτηκε ότι στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να εξευρεθούν διαθέσιμοι πόροι για να στηριχτεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης. Ωστόσο επεσήμανε ότι η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει εκ νέου την δυνατότητα μετατροπής των
υφιστάμενων ταμείων σε επαγγελματικά και να δώσει φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Για παράδειγμα, όπως είπε, θα μπορούσαν να μεταφερθούν πόροι από την διπλοασφάλιση η οποία εφαρμόζεται με το νέο ασφαλιστικό και να συσταθούν ταμεία συμπληρωματικών προς τον ΕΟΠΥΥ παροχών υγείας με μικρή επιβάρυνση των εργαζόμενων. Το όφελος που θα προκύψει θα είναι μεγάλο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μάλιστα αναφερόμενος στην αξίωση των δανειστών για εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων τόνισε ότι οι συμπληρωματικές παροχές από τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούσαν να ελαφρύνουν δημοσιονομική διάσταση του
ασφαλιστικού. «Για να γίνει κατανοητό», ανέφερε, «εάν σήμερα οι συμπληρωματικές παροχές απονέμονταν από επαγγελματικά ταμεία, ένα ποσό 3,6 δισ. ευρώ δεν θα είχε εγγραφεί στις συνταξιοδοτικές δαπάνες της χώρας. Άρα δεν θα είχαμε ξεπεράσει το όριο του 16,1% του ΑΕΠ που είναι το πλαφόν του 2,5% προστιθέμενο στο 13,6% δαπάνη επί του ΑΕΠ και έτος βάσης το 2010. Άρα δεν θα είχαμε τις πιέσεις για παραπέρα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και επομένως μείωση των συντάξεων».

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, με τίτλο «Η Επαγγελματική Ασφάλιση είναι πυλώνας εμπιστοσύνης στο παρόν και το μέλλον», ο Νικόλαος Φράγκος, τέως γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστηµίου Αθηνών χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης υποχρεωτικού χαρακτήρα που λειτουργούν στη χώρα μας. Εκτίμησε μάλιστα, πως «εάν ένας ασφαλισμένος υπαχθεί σήμερα σε ένα από τα τέσσερα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, η συσσώρευση κεφαλαίου που θα έχει σε μία πενταετία από σήμερα, θα είναι σημαντικά υψηλότερη από όση θα ήταν αν υπαγόταν σε ένα επικουρικό ταμείο ή στο ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης». 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΤΕΑ – ΥΠΟΙΚ κ. Χαράλαμπος Νούνης από το βήμα της Ημερίδας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα Τ.Ε.Α. καλύπτουν πάνω από το 25% του ενεργού της πληθυσμού και αναπληρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό του συντάξιμου εισοδήματος των μελών τους που κυμαίνεται από 20% έως 50%.

Έμπειροι αναλογιστές υπογράμμισαν επίσης ότι οδηγούμαστε σε ποσοστά αναπλήρωσης 35% με 40% από την εθνική και αναλογική σύνταξη (1ος πυλώνας), γι' αυτό και απομένει στο 2ο πυλώνα να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια