Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 3-4 Δεκέμβρη και στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
- Το ΚΚΕ σε δύο χρόνια κλείνει 100 χρόνια ζωής. Άντεξε και αντέχει, ενώ πολλά κομμουνιστικά κόμματα είτε έχουν διαλυθεί είτε έχουν μεταλλαχθεί. Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας του;
- Αυτή η αντοχή δεν είναι τυχαία. Το Κόμμα μας άντεξε και αντέχει γιατί έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη, το λαό, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Γιατί ποτέ δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας, δεν έβαλε πλάτη για να σώσει το σύστημα παίρνοντας μέρος στην καπιταλιστική διαχείριση, δεν εγκατέλειψε το στρατηγικό του στόχο, το σοσιαλισμό. Και σ’ αυτό συνέβαλε η ηρωική δράση του το '40-'49 και ιδιαίτερα η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, αλλά και η συνεχής μελέτη όλης της ιστορικής πείρας, ο συνεχής εκσυγχρονισμός του Προγράμματός του και η διαρκής ανανέωση των γραμμών του. Σ’ αυτό βοηθάει το ότι το ΚΚΕ σήμερα είναι εξοπλισμένο με τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, τα συμπεράσματα από τη μελέτη της Ιστορίας του και την επεξεργασία σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής.
- Υποστηρίξατε προσφάτως ότι το κόμμα σας είχε τη σωστή ανάλυση για τη σύγχρονη πραγματικότητα και έκανε τις σωστές προβλέψεις. Αυτή η δικαίωση όμως στη θεωρία δεν μεταφράζεται σε αύξηση της εκλογικής επιρροής του. Γιατί;
- Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η δικαίωση των θέσεων και των προβλέψεων οποιουδήποτε κόμματος οδηγεί αυτόματα και σε εκλογική αύξηση της δύναμής του. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ που εκτοξεύτηκε εκλογικά, μέσα σε μια διετία, έχει δικαιωθεί για τις θέσεις, πολύ περισσότερο για τις προβλέψεις του; Πάντως, εμείς που δεν αεροβατούμε ούτε αφαιρούμαστε από τις σημερινές συνθήκες δικτατορίας των μονοπωλίων, που έχουν τη δυνατότητα ακόμα να εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα κανάλια, παλεύουμε για να γίνει η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ πλειοψηφική μέσα στην κοινωνία, μέσα στο κίνημα, στους αγώνες. Μόνο έτσι θα αυξηθεί και η πολιτική εκλογική επιρροή του ΚΚΕ.
- Και εσείς, όπως και πολλοί άλλοι από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, προειδοποιείτε για την ενίσχυση της Άκρας Δεξιάς, του ρατσισμού και του δεξιού λαϊκισμού. Γιατί οι απογοητευμένοι και απελπισμένοι πολίτες επιλέγουν την Άκρα Δεξιά ή τους δημαγωγούς δήθεν Μεσσίες και όχι τα αντικαπιταλιστικά κόμματα;
- Η ενίσχυση της λεγόμενης ακροδεξιάς, ο φασισμός, ο ναζισμός δεν προέκυψε από το πουθενά. Αξιοποιείται και συνδέεται με ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα και άλλα κέντρα του συστήματος, που στόχο έχουν -μεταξύ άλλων- να διαιρούν τους εργαζόμενους, να παγιδεύουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να μένει στο απυρόβλητο το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα. Βέβαια, ο ακροδεξιός λαϊκισμός βρίσκει έδαφος από την αγανάκτηση που προκαλεί και η πολιτική των λεγόμενων «δημοκρατικών», «αριστερών» δυνάμεων, σε συνθήκες που το λαϊκό κίνημα δεν έχει ακόμα ανασυνταχθεί και δεν έχει γίνει πλειοψηφική η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης ότι αυτό το σύστημα μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Αλλά όταν ο λαός βλέπει δημαγωγούς να τον απογοητεύουν, στο όνομα μάλιστα της «αριστεράς» και της «προόδου», τότε το απολίτικο «άι σιχτίρ» μπορεί και να οδηγεί σε τέτοια δυστυχώς μορφώματα (λαϊκιστικά, «ακροδεξιά» κλπ.).
- Μήπως να παραμεριστούν οι υπαρκτές και όντως σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων ώστε να συγκροτηθεί ένα μέτωπο κατά αυτού του φαινομένου; Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να ξαναγίνει το λάθος που έγινε τη δεκαετία του '30 όταν ο Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε τον εμφύλιο στην Αριστερά και κατάφερε να κερδίσει τις ψυχές των Γερμανών.
- Για την ιστορία, η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία έγινε με τη στήριξη των μονοπωλίων (Κρουπ και άλλων), τα οποία ενέκριναν το σχέδιό του να επιβάλει στη Γερμανία «ολοκληρωτικό έλεγχο», να εξουδετερώσει κάθε αντιπολίτευση και να δημιουργήσει έναν πανίσχυρο στρατό. Γι’ αυτό στήριξαν και χρηματοδότησαν το ναζιστικό κόμμα. Επίσης ο Χίτλερ αξιοποίησε και την αγανάκτηση που σκόρπισε σε λαϊκά στρώματα η «προοδευτική» διακυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το οποίο εκτός των άλλων στήριξε και διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις σε βάρος των κομμουνιστών από τις οποίες ξεπήδησαν στην πορεία τα ναζιστικά τάγματα εφόδου, εξού και «εθνικοσοσιαλιστικά». Μην ξεχνάτε ότι επί κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία δολοφονήθηκαν η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ. Το φασισμό, το ναζισμό τον αντιπαλεύει ο λαός με το κίνημά του, σε σύγκρουση με το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει και όχι με τη στήριξή του, μέσα από θολά «προοδευτικά» μέτωπα.
- Φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα σ' ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση. Η μία λύση είναι να κλείσει θετικά, όπως το εννοεί η κυβέρνηση χωρίς πρόσθετα μέτρα, η άλλη λύση είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Τρίτη εκδοχή υπάρχει;
- Ένα τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη πάνω στο τραπέζι, ανεξάρτητα πώς θα κλείσει η αξιολόγηση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα μονιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα, με νέα επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα, προχτές πήραμε μια γεύση και του αντιλαϊκού «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη. Με τροπολογία της νέας υπουργού εΕγασίας απελευθερώθηκε η δράση των δουλεμπορικών γραφείων που εκμεταλλεύονται τις στρατιές των ανέργων. Αποδεικνύεται πως ό,τι θεωρεί θετικό η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, είναι αρνητικό για την εργατική τάξη και όλο το λαό. Τα προβλήματα δεν αφορούν στενά την αξιολόγηση, αλλά τις αντιπαραθέσεις για το τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε και λήγει το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα, τι θα γίνει με το χρέος, ζητήματα πάνω στα οποία εκδηλώνονται ανταγωνισμοί ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και η τρίτη εκδοχή βρίσκεται μόνο στην εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για ριζική αλλαγή ρότας παντού και σε όλα τα μέτωπα.
- Πιστεύετε ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει βάση; Μπορεί η κυβέρνηση να επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης με τους θεσμούς και την ηρωική έξοδο;
- Πιστεύω ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να παρουσιάσει το δικό της «success story». Βεβαίως, δεν εξαρτώνται όλα από τις δικές της προθέσεις, αλλά και από την πορεία της ίδιας της κρίσης, τις εξελίξεις στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, διεθνώς. Σε διαφορετική περίπτωση μια ηρωική έξοδος θα είναι επιλογή στη λογική να «σώσει ό,τι σώζεται» εκλογικά και το «διακύβευμα» των εκλογών πιθανά να είναι το ποιος θα υλοποιήσει το επόμενο πακέτο σκληρών μέτρων.
- Απ’ ό,τι θυμάμαι το ΚΚΕ δεν έχει διαφωνήσει ποτέ τα τελευταία σαράντα χρόνια δημοσίως τουλάχιστον με το ΑΚΕΛ. Τώρα αυτό συνέβη. Γιατί;
- Στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα έχουμε συγκλίσεις απόψεων σε πολλά ζητήματα και αποκλίσεις σε άλλα. Είναι μια πραγματικότητα που το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ παλεύουμε να αλλάξουμε, ώστε να δυναμώσει η ενιαία πάλη με τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης στρατηγικής των κομμουνιστών. Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Θα σας θυμίσω τη διαφορετική δημόσια στάση του ΚΚΕ απέναντι στο ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το αν αυτό θα βοηθούσε στην επίλυση του Κυπριακού, όπου το ΚΚΕ ήταν αντίθετο και το ΑΚΕΛ υπέρ. Επίσης σας θυμίζω ότι για το «σχέδιο Ανάν» πριν ακόμα τοποθετηθεί το ΑΚΕΛ -κι ενώ στις γραμμές του είχαν εκφραστεί απόψεις και υπέρ του «Ναι» και υπέρ του «Όχι»- το ΚΚΕ είχε πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του «Όχι» και προχώρησε σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο «σχέδιο Ανάν».
Για την ουσία του Κυπριακού έχουμε αναλυτική και σε βάθος τοποθέτηση. Επιγραμματικά μπορώ να αναφέρω πως το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στη θέση για Κύπρο Ενιαία -μιλάμε για ένα και όχι δύο κράτη- Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο του. Αυτός ο στόχος, όμως, δεν υπηρετείται από το νέο σχέδιο που είναι στα σκαριά. Και επιβεβαιωνόμαστε, όπως όλα δείχνουν και πάλι.
- Αυτή η περίεργη υπόθεση με τις συνακροάσεις των τηλεφωνικών κέντρων κομμάτων τι είναι; Έχετε βγάλει συμπέρασμα;
- Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή και η κυβέρνηση οφείλει να την ερευνήσει, να βρεθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πήρε πρωτοβουλίες σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ενημερώνοντας και τον πρόεδρο της Βουλής και τον αρμόδιο υπουργό και φυσικά τα κόμματα που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να δώσουν καθαρές απαντήσεις για το «κέντρο» αυτών των παρακολουθήσεων.