Μαγευτικές εικόνες του «Hubble» από το Διάστημα


Το νεφέλωμα «Κόκκινη Αράχνη» βρίσκεται περίπου 3.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Τοξότη. Αυτό το ζεστό νεφέλωμα φιλοξενεί ένα από τα πιο καυτά αστέρια και ισχυρούς αστρικούς ανέμους που εκτείνονται σε απόσταση 100 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Τα κύματα προκαλούνται από υπερηχητικά σοκ που σχηματίζονται όταν τα τοπικά αέρια συμπιέζονται και θερμαίνονται.

Το τέλος ενός άστρου

Το αστέρι τελειώνει τη ζωή του χάνοντας τα εξωτερικά στρώματα του φυσικού αερίου του, τα οποία σχηματίζουν ένα κουκούλι γύρω από τον υπόλοιπο πυρήνα του άστρου. Το υπεριώδες φως από το ετοιμοθάνατο άστρο κάνει το υλικό να λάμπει. Το υλικό λάμπει με διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τη σύνθεσή του, την πυκνότητά του και το πόσο κοντά είναι στο καυτό κεντρικό αστέρι. Το αστέρι, που είναιλευκός νάνος, είναι η λευκή κουκκίδα στο κέντρο.
Ο Γαλαξίας μας είναι γεμάτος με αυτά τα αστρικά λείψανα και ονομάζονται πλανητικά νεφελώματα. Το πλανητικό νεφέλωμα σε αυτή την εικόνα ονομάζεται «NGC 2440». Ο λευκός νάνος στο κέντρο του «NGC 2440» είναι ένας από τους πιο καυτούς, με επιφανειακή θερμοκρασία άνω των 200.000 βαθμών Κελσίου. Το «NGC 2440» βρίσκεται περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού «Πρύμνη».

Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (LMC)

Το στιγμιότυπο δείχνει μια δίνη λαμπερών αέριων και σκοτεινής σκόνης στο «Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου» (LMC). Αυτή η θυελλώδης σκηνή δείχνει ένα αστρικό φυτώριο γνωστό ως «N159» και περιέχει πολλά νέα καυτά αστέρια. Αυτά τα αστέρια εκπέμπουν έντονο υπεριώδες φως, το οποίο κάνει το αέριο υδρογόνου να λάμπει καθώς και αστρικούς ανέμους οι οποίοι σχηματίζουν κορυφογραμμές, τόξα και νήματα στο περιβάλλον υλικό. Το «N159» βρίσκεται πάνω από 160.000 έτη φωτός μακριά

Ο μακρινός γαλαξίας «NGC 3125»

Αυτή η εικόνα αποκαλύπτει το ζωντανό πυρήνα του γαλαξία «NGC 3125», ενός γαλαξία στον οποίο σχηματίζεται ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός νέων αστεριών μέσα στα πυρακτωμένα νέφη αερίου. Βρίσκεται περίπου 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό «Αντλία». Ο γαλαξίας εμφανίζει μαζικές και βίαιες εκρήξεις σχηματισμού αστέρων, όπως φαίνεται από τα νέα μπλε αστέρια διάσπαρτα σε ολόκληρο το γαλαξία. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια