Niko Ago: Δεν θέλετε να έρθουμε;


Του Niko Ago
Το όνομά του είναι Kinan Masalemehi και είναι μόλις 13 ετών. Πρόσφυγας από τη Συρία, που χωρίς τους γονείς και μαζί με την ανήλικη αδελφή του, ξεκίνησαν από την φλεγόμνεη χώρα τους και πέρασαν διαδοχικά από Τουρκία, Ελλάδα, Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας, Σερβία, Ουγγαρία. Εκεί τους βρήκε το τηλεοπτικό συνεργείο τουAl Jazeera.
«Ποιο είναι το μήνυμά σου προς την Ευρώπη;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο Kinan, με τη σοφία ενός άνδρα που τέτοιο τον έκανε ο πόλεμος που είδε με τα μάτια του, απάντησε, μεταξύ άλλων:
«Σας παρακαλώ να βοηθήσετε τους Σύριους. Κάντε κάτι να σταματήσετε τον πόλεμο στην χώρα μας και τότε κανείς δεν θα θέλει να έρθει από την Συρία στην Ευρώπη. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να σταματήσετε τον πόλεμο στη Συρία».
Όλη η «γυμνή» αλήθεια, σε λίγες μόνο λέξεις από το στόμα ενός παιδιού 13 ετών. Χωρίς περιστροφές, χωρίς κλάψα, χωρίς «σάλτσες». Ενός παιδιού από μια χώρα που τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν φύγει περίπου 4.000.000 άνθρωποι πρόσφυγες και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Από μια χώρα που ρημάζει, που αδειάζει, που εξαφανίζεται κυριολεκτικά.
Να, λοιπόν, η λύση που ψάχνουν οι μεγάλοι της Ευρώπης και δεν βρίσκουν(;), μπροστά στα μάτια τους. Σταματήστε τον πόλεμο και δεν θα έρθουν. Κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του, με κίνδυνο τη ζωή του, αν δεν κινδυνεύει πραγματικά από κάτι η ζωή του. Και εδικά, κανένα παιδί 13 ετών, χιλιάδες δηλαδή σαν τον Kinan, δεν κάνει ένα τέτοιο ταξίδι, μην ξέροντας αν θα φτάσει ζωντανός κάπου μακριά και σε ασφαλές μέρος. Ας γίνει, μαζί με το νεκρό Aylan, η φωνή της συνείδησής μας. Ας μας ξυπνάει από τον λήθαργό μας.