Το σεξ με περισσότερες από 20 γυναίκες προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη


Οι άντρες που κάνουν πολύ σεξ μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 3.200 άντρες ανακάλυψαν πως όσοι είχαν 20 ή περισσότερες ερωτικές συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους διέτρεχαν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως επιθετικών μορφών προστατικού καρκίνου ήταν 19%.
Αντιθέτως, οι ομοφυλόφιλοι άντρες που είχαν πολλούς (20 ή περισσότερους) ερωτικούς συντρόφους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους οι οποίοι ποτέ δεν είχαν κάνει σεξ με άντρα.
Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη των ομοφυλόφιλων ανδρών με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ήταν πενταπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που διέτρεχαν οι ομοφυλόφιλοι άντρες σε μονογαμική σχέση.
Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη πιστεύουν ότι το σεξ δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι άντρες που δεν έχουν μονογαμική σχέση με μία γυναίκα, κατά κανόνα κάνουν περισσότερο σεξ απ’ ό,τι οι δεσμευμένοι ή παντρεμένοι.
Ωστόσο το όφελος αυτό ίσως χάνεται στους ομοφυλόφιλους επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και τραύματος στο σώμα κατά το σεξ.
«Η ύπαρξη πολλαπλών ερωτικών συντρόφων στη ζωή ενός ετεροφυλόφιλου άντρα οδηγεί σε αυξημένη συχνότητα εκσπερματώσεων, η προστατευτική δράση των οποίων έναντι του προστατικού καρκίνου έχει παρατηρηθεί και σε προγενέστερες μεγάλες μελέτες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρί-Ελίζ Παρέν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ.
Όντως, ένα άλλο εύρημα της νέας μελέτης ήταν πως οι άντρες που δεν είχαν κάνει ποτέ σεξ, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει.
Εντούτοις, η δρ Παρέν πρόσθεσε πως θα ήταν πολύ πρόωρο να συστήσουν οι επιστήμονες στους άντρες να αποκτήσουν πολλαπλές ερωτικές συντρόφους για να προστατευθούν από τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology», είναι η πρώτη που συσχετίζει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων – ίσως διότι πριν από 20 ή 30 χρόνια, ο κόσμος δεν ήταν και τόσο πρόθυμος να απαντά ανοιχτά για τις ερωτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές του, εκτιμούν οι ερευνητές.
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) αναφέρει ότι κάθε άντρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη και μία στις 38 να χάσει τη ζωή του εξαιτίας του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια