Συνεχίζεται η επιχείρηση αποπομπής του Μαδούρο

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Από συγκέντρωση όπου χαιρετίζει ο Ν. Μαδούρο την Πρωτομαγιά
Από συγκέντρωση όπου χαιρετίζει ο Ν. Μαδούρο την Πρωτομαγιά
Συνεχίζεται η προσπάθεια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, να αποπέμψει τον Πρόεδρο της χώρας και ηγέτη του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νικολάς Μαδούρο, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο ήμισυ της τρέχουσας 6ετούς θητείας που λήγει το 2019. Την Τρίτη ανακοινώθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν και την σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, ότι συγκέντρωσαν γύρω στα 2 εκατομμύρια υπογραφές για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (απαιτούνται τουλάχιστον 200.000). Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι να ελεγχθούν από την εκλογική επιτροπή οι υπογραφές και εφόσον νομιμοποιηθούν να προχωρήσει η διαδικασία. Για την αποπομπή του Μαδούρο απαιτούνται πάνω από 7,5 εκατομμύρια ψήφοι, όσους πήρε στην τελευταία του εκλογή το 2013.
Πάντως, η αντιπολίτευση «πατώντας» σε αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και η μείωση των κρατικών εσόδων από το πετρέλαιο λόγω της πτώσης της τιμής, όπως και οι συνθήκες ξηρασίας που προκαλούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της πτώσης των υδάτων στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες χάους. Ενώ μεγαλοκαπιταλιστές συμβάλλουν στη δημιουργία ελλείψεων βασικών αγαθών, ώστε να ενταθεί η λαϊκή αγανάκτηση. Η αντιπολίτευση και με αφορμή την Πρωτομαγιά κινητοποίησε τους οπαδούς της και τους μηχανισμούς που διαθέτει, για να δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης. Πάντως, μεγάλες ήταν και οι συγκεντρώσεις που έγιναν για τη στήριξη της κυβέρνησης και καταδίκης των σχεδίων της αντίδρασης. Το ΚΚ Βενεζουέλας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά με το σύνθημα «Κόντρα στο φασισμό, το συμβιβασμό με την αστική τάξη και τη διαφθορά για τη μόνη διέξοδος το σοσιαλισμό», ενώ όπως και η κυβέρνηση καταγγέλλει ως «προδότες της χώρας» όσους βουλευτές της αντιπολίτευσης καλούν σε παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μαδούρο επιβεβαίωσε ότι θα ελεγχούν οι υπογραφές και εφόσον αποδειχθούν νόμιμες θα μπορούσε να γίνει το δημοψήφισμα, ενώ κάλεσε για μια «ειρηνική θεσμική επανάσταση». Επίσης, ανακοίνωσε την εξαγγελμένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% και επίσης την αλλαγή της ώρας κατά ένα μισάωρο, ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο το φως της μέρας και να μην απαιτείται κατανάλωση Ενέργειας. Με τον ίδιο στόχο, θυμίζουμε ότι με κυβερνητική απόφαση οι δημόσιες υπηρεσίες (εκτός τις ζωτικής σημασίας) θα εργάζονται για τον επόμενο μήνα για 2 μέρες τη βδομάδα.

ριζοσπάστης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια